joi, 29 octombrie 2009

Hip-Hop is dead?

Nu este şi nu va muri vreodată.

Să o iau cu începutul. Am să încerc să explic lucrurile clar încât să înţeleagă şi Nea Ion din deal că B.U.G. Mafia şi Puya nu sunt hip-hop-ul românesc. Hip-Hop-ul e mult mai mult de atât şi mă deranjează când văd persoane ce susţin mişcarea dar care nu ştiu să facă diferenţa între Rap şi Hip-Hop.
Hip-Hop-ul este o cultură, în niciun caz un gen muzical.
Cultura Hip-Hop conţine următoarele elemente:
- Rap (MCing)
- DJ (dar NU aceia care-i ascultaţi în cluburi de house)
- Grafitti
- Breakdance.

"Nu se poate să fii DJ fără să ştii ce-i un scratch. Nu eşti MC dacă taci când defapt tre` să ataci. Nu eşti graffer dacă faci desene dar nu ştii ce faci. Nu eşti bboy când pe manele te rupi în discoteci în draci." (Nane)

Revin la ideea iniţială, B.U.G. Mafia şi Puya nu sunt hip-hop-ul românesc. Ei doar fac Rap COMERCIAL. La fel ca Snoop Dog şi 50 Cent. Câţi dintre voi mai ascultă 50 Cent? E o manea americană pe care nimeni nu mai dă doi lei. Nimeni în afară de cocalarii care se cred "şmecheri".

Hip-Hop-ul trăieşte prin mişcarea UNDERGROUND. Câteva exemple ar fi: Cumicu, CIA, Nane, Nimeni Altu`, Vescan, Bibanu, Brugner, CTC, Cedry2k, Ad Litteram, Mecena, K-gula, Rappy, Rimmer, USM, The Mosh, Zen Technium... şi lista rămâne deschisă. E under, nimeni nu-i cunoaşte pe toţi de la cap la coadă. Dar ei există, lumea îi ascultă.

Ce reprezintă B.U.G. Mafia pe lângă toţi aceştia? Au un trecut care îi pune sus, în rest nu mai aduc nimic nou. Mulţi care-i ascultaţi habar n-aveţi de la ce vine "B.U.G." (Black UnderGround... a fost odată, pe vremea când rap-ul abia se afirma în România; ceea ce face Mafia acum nu mai e de mult underground).

Ce reprezintă Puya? E golan doar pe micul ecran. Omul îşi face banii. Atât.

Cât despre Paraziţii... fac treabă bună. E păcat de ce se întâmplă la concerte, când singurul care se prezintă treaz e FDD. Şi după ce îţi cântă 7 piese fumaţi, se urcă în maşină şi "pa". Să nu mai vorbim de preţul biletului care e dublu (30 RON) faţă de cât scrie pe afiş (15 RON). Dacă eşti fan Paraziţii dar n-ai fost la niciun concert, abţine-te din a-mi adresa mie injurii. Îi ascult în continuare, am şi spus, fac treabă bună. Dar doar atât.

Cum poate cineva să afirme că Hip-Hop-ul e mort când ştim cu toţii acele "vandalisme", cum le numesc bătrânii, care sunt peste tot. Mă refer la Graff-uri. Că nu sunt toate de primă mână, asta e discutabil. Dar există? DA! Există la metrou, există pe blocuri, pe garduri, pe tomberoane, pe panouri electrice din scări de bloc, pe uşile scărilor de bloc, în gară, în staţia de autobuz etc.

Breakdance mai există? Când ai fost tu ultima dată în parc să-i vezi dacă mai sunt sau nu acolo? Măcar ştii că în fiecare an se fac concursuri în sfera breakdance? Nu ştii! Unii dintre voi nici măcar nu se interesează dar tocmai ei afirmă sus şi tare "Hip-Hop is dead!". Hai sictir!

Mulţi vorbesc în necunoştinţă de cauză.
Hip-Hop-ul e viu şi aşa va rămâne pentru că el, spre deosebire de manele, se reinventează la nesfârşit.

Mă bucur pentru aceia care m-au înţeles. Am tot respectul pentru cei care ştiu cu ce se mănâncă hip-hop-ul şi le doresc toate cele bune. Cât despre restul, "visul" meu este să vă informaţi înainte de a face o afirmaţie.
Hip-Hop ain't dead !!!


Acest articol îl puteţi comenta aici sau pe Monden.info .

12 comentarii:

rao spunea...

nu-i mort hip-hop, e mai under ca niciodata si asta eu zic ca e de bine, pentru ca asa nu-l stica media

rao spunea...

hip-hop'ul*

Unknown spunea...

Ok, bannerul pentru "Critica cultura la inceput de drum " cu link http://lainceputdedrum.blogspot.com sa-l scoti te rog. Inca o data multumesc si o seara placuta in continuare.

Suflet naiv spunea...

Foarte bun articolul, felicitari!

AndreeEA spunea...

Cumicu, Vescan, Mecena, si altii ... chiar reprezinta hip`hop-ul, ai dreptate. Nu multa lume ii stie, dar ei chiar canta.
Si bine zice Vescan ... ,,miscarea nu ne sustine pe noi, daca noi nu sustinem miscarea ''.

Anonim spunea...

Sa nu cred, Nane l-a dat pe twitter, si am intrat, am vazut "Ioana Radu" da` nu m-am gandit o clipa, flicitari :). Si bonusul: http://www.youtube.com/watch?v=0qhFU_I8XQg !!!

Anonim spunea...

http://wp.me/pqf88-22X da-i o geana :) !!!

Ianculescu Cristian spunea...

mafia a avut piese bune pana in 2000 ..sper sa scoata cat de curand un album, ce canta puya acum nu cred ca e hip-hop ...si nu imi place cum canta nane . respect CIA

Anonim spunea...

Ouch http://kdoggdracul.blogspot.com/2009/10/despre-hip-hop.html !!!

Ioana Radu spunea...

@Cosby
E dreptul la opinie. Asa cum l-am avut si eu si Alina Demeter. Nu are de ce sa ma deranjeze.

Anonim spunea...

N-a zis nimeni asta :). Doar ca anumite supozitii aduse sunt absurde, extrem de absurde si total eronate, trebuie pus suflet intr-un text cu asemenea titlu, mult, foarte mult trebuie specificat, detaliat si toate astea cu afirmatii, fie ... http://wp.me/pqf88-23X , poate esti curioasa ! :)

alexxx spunea...

Aşa-i... când spuni hip-hop, mulţi se gândesc la B.U.G. Mafia... care poate cântau hip-hop odată, dar nici nu se compară cu ce face, spre exemplu, Cedry2k, acum. Puya... nu ştiu ce gen de muzică vrea să cânte, da' nu mai are de mult treabă cu hip-hop-ul... Paraziţii... da, încă se menţin...

Trimiteți un comentariu