duminică, 15 noiembrie 2009

Tu cu cine votezi?

Ianculescu Cristian mi-a propus să-mi lansez opinia cu privire la canditatul pe care eu îl consider a fi cel mai competent.

În primul rând, tinerii (printre care mă număr şi eu momentan) nu prea îi consider a fi în măsură să voteze. De ce? Cât de multe ştiu ei despre politică? S-au implicat în vreun proiect politic vreodată? Părerea mea e simplă, unii votează în funcţie de spotul publicitar, alţii în funcţie de gogoşile pe care le înghit iar alţii în funcţie de mita partidului (pixuri, tricouri, şepci, găleţi, umbrele...). Dacă aş fi preşedinte (ştiu că nu mă vreţi), aş acorda drept de vot doar persoanelor peste 25 de ani.

Revenind la leapşa pe care am primit-o, de familia Băsescu cred că ne-am convins. De "succesurile" Elenei cu siguranţă.
Băse, cu toată sinceritatea, mi-a fost drag câţiva ani.
Îmi amintesc că a declarat la emisiunea "Happy Hour" (vezi video mai jos) că nu a reuşit să convingă partidele să revizuiască constituţia.



Dacă într-adevăr a încercat acest lucru şi nu a reuşit, uite un motiv pentru care, cu părere de rău, nu îl votez. În următorii 5 ani poate încerca din nou şi poate da, pentru a doua oară, greş. Chiar îmi pare rău, ţinând cont că pe el l-am văzut adesea în mijlocul mulţimii, în mijlocul oamenilor de rând simţindu-se egal cu ei, cu noi chiar, fără să dea cu nasul de tavan că el e preşedinte. Am apreciat la el omenia pe care cu greu o regăsim astăzi printre cei din jur.

Se pare, însă, că România nu are nevoie de omenie, neştiind ce să facă cu ea, nefiindu-i utilă. Astfel ajungem în colţul opus - Mircea Geoană. Pentru mine este un pui ceauşist care visează şi totodată ne oferă pe o tavă gogoşile autostrăzilor, şi ale locurilor de muncă sigure, repet, locurilor de muncă sigure (vezi video mai jos).



Prevăd eu în ce circumstanţă vor fi locurile de muncă sigure: A fost anunţată în presă scumpirea carburanţilor, alimentelor, gazelor şi RCA-ului începând cu 1 ianuarie 2010. Geoană vă promite locuri de muncă, mai departe vă descurcaţi voi. Ce contează că se scumpesc toate? Rectific... Ce contează că se măresc toate costurile numai salariul nu creşte? Din contră, salariul scade, mai nou. Asta e politica zilelor noastre.

Un alt domn ce se vrea a fi preşedinte este Vadim Tudor. (vezi video mai jos)



În materialul prezentat de TVR1, este precizat faptul că Vadim a publicat până acum peste 10 volume de poezie şi publicistică. La sfârşitul materialului din baza de date a televiziunii române, domnul aspirant la preşedinţie ţine cu toată ardoarea să corecteze - "am publicat 20 de cărţi, nu 10". Dragă Vadim, 20 nu se încadrează oare la "peste 10"? E greu, fir-ar să fie, am uitat că dumneata ai absolvit niscaiva facultăţi, toate pe profil uman (Filosofie, Istorie, Teologie).

Continuăm cu umorul aspru în care doamna sau domnişoara prezentatoare trebuie să introducă întrebarea incomodă în discuţie, aceasta fiind prevăzută în tematica emisiunii, întrebare care se lasă aşteptată datorită întreruperii lui Vadim de a preciza "incomodă pentru dumneavoastră, domnişoară!". Mă întreb: oare va uza de acelaşi umor şi dacă se va afla în postura de preşedinte? Ştim noi ceva, anume că lupu-şi schimbă blana dar năravul ba. Că mai apoi foloseşte religia pentru a-şi face publicitate... nu mai zicem nimic. Îl lăsăm în plata celor care-l susţin. Şi ca să-mi fie comentariul întreg pe tema domnului în discuţie, mai precizez şi că se laudă cu parteneriatul cu Nati Meir (vezi video mai jos) care, după cum bine ştim, a fost reţinut în arest pentru o perioadă de 29 de zile (eu i-aş fi dat mai mult, dar asta rămâne între noi :D).



Un alt candidat este Crin Antonescu. Şi el promite. În fond, toţi candidaţii promit în perioada alegerilor. E un trend. Nu e însă unul oarecare ci este un trend gândit. Pătura socială cea mai numeroasă este ţărănimea, iar lucrul acesta se menţine din vremuri vechi. Baza piramidei sociale, ţărănimea, a fost şi va rămâne cea mai numeroasă. Este în avantajul celor din guvern. Ţăranul joacă după cum i se cântă. Nu se revoltă, n-are cu ce.

Revenind la Crin Antonescu (vezi video mai jos)...



... promisiunea ce mi-a atras atenţia este canalul de comunicare pe care vrea să-l întreţină dacă va deveni preşedinte. Canalul acesta se promite a fi săptămânal şi constă în răspunsurile dumnealui la întrebările poporului. E o idee frumoasă care nu ne-a fost promisă până acum. Va da un exemplu bun de urmat dacă va continua acest proiect, acest canal de comunicare, indiferent de va deveni sau nu preşedinte.

Alt candidat, Gigi Becali, la adresa căruia nu ar fi prea multe de spus. Dacă fură, măcar împarte profitul cu poporul. Nu ştiu câţi dintre voi au uitat de circul cu oamenii ce se strângeau în haită la poarta vilei pe care o deţine Becali, primind sume de bani care, adunate, nu erau un nimic. A urmat circul cu religia care, mă tem, nu a încetat nici astăzi. Indiferent de preferinţele în ceea ce priveşte fotbalul, politica trebuie separată de acesta. Că a făcut sau nu lucruri bune cu Steaua, este problema lui. Că a dat bani oamenilor, bravo lui, a dat din ceea ce Dumnezeu i-a băgat în traistă, nefiind lacom. Dincolo de toate aceste aspecte, rămân la ideea că preşedinţia nu-i de el. (vezi video mai jos)



Am scris la fiecare filmare, după cum aţi observat, câteva cuvinte ca un scurt rezumat. Fac aceste lucruri doar pentru cazul în care, pe viitor, vreuna dintre filmări va fi ştearsă de la sursă (YouTube) şi nu va mai putea fi vizualizată.

Întrebarea incomodă pentru Gigi Becali a fost:
"Într-o emisiune electorală aţi afirmat că sunteţi un student harnic în anul 3 la drept. Spuneţi-ne: Când aţi obţinut diploma de bacalaureat şi ce liceu a eliberat-o?"

Răspunsul dumnealui:
"Diploma de bacâ... bacaloreat ăăăă... Deci am făcut liceul la numărul 13, de mecanică şi am... ăăă... Bineînţeles că am făcut, am vrut să fac aceste studii, de drept, aşa ca să am o diplomă. Sunt înscris la facultatea dă drept, am făcut o întrerupere un an pentru a mă pregăti pentru campania electorală şi voi relua anul 4 la fără frecvenţă. [...] Aici nu am venit să-mi puneţi întrebările astea. Veţi vedea că eu nu am să răspund prea mult la întrebările astea pe care o să le puneţi dumneavoastră pentru că eu am venit să dau un examen moral în faţa naţiunii. [...] Nu cred că este important când a terminat Becali liceul şi ce a făcut Becali. Sunt anul 3 la drept şi cu asta basta!"

Şi cu asta basta, zic şi eu, nu trebuie să-mi mai justific motivul pentru care domnul Becali nu este un candidat bun de luat în seamă.

Mai departe, domnul Sorin Oprescu care vine cu un discurs bun (vezi video mai jos)...



... discurs din care subliniez următoarele:
"România are 3 probleme fundamentale:
- sărăcia
- proasta guvernare
- corupţia.
Suntem săraci pentru că am fost prost conduşi. Suntem prost guvernaţi pentru că am fost conduşi de oameni corupţi care nu şi-au văzut decât propriul interes iar corupţia a pătruns în fiecare fibră a statului.
Nu cred că sărăcia ne împinge să acceptăm corupţia."


Frumoase vorbe. O demonstraţie a afirmaţiei că puterea se ascunde în cuvânt. De data aceasta, ţin să menţionez, o putere a cuvintelor de pe pagini. Când domnul Sorin Oprescu nu are un discurs pregătit, doar pentru că şi-a udat pantofii şi costumul (la propriu) apelează la un limbaj trivial. (vezi video mai jos)



Ajungem, într-un final, la domnul Remus Cernea, candidat venit din partea Partidului Verde. Am spus "într-un final" deoarece restul candidaţilor au fost mai puţin mediatizaţi dar şi pentru că am tratat o consistentă parte a candidaţilor la preşedinţia din acest an.

Remus Cernea a fost bine primit de o parte din cetăţeni gândindu-se, poate, că fiind cu partea ecologică, va salva într-un fel o parte din resursele ţării. Stau şi mă gândesc, e vorba de o salvare a resurselor precum se întâmpla pe vremea lui Ceauşescu? Curent electric câteva ore pe zi şi toate celelalte...
Glumesc.

(vezi video)



Pe scurt, voi prezenta programul electoral de care Remus Cernea vorbeşte în filmarea ce a fost ataşată mai sus. Repet, fac acest lucru pentru eventualitatea în care filmarea, pe viitor, va fi ştearsă de la sursă (YouTube) şi, implicit, nu va mai putea fi vizualizată aici.

Program electoral propus de Remus Cernea:
1. O atitudine echilibrată, raţională a preşedintelui.
2. Reîmprietenirea cu ţările vecine.
3. Economie bazată pe cunoaştere.
4. Agricultură nepoluantă şi ecologică.
5. 10% din PIB pentru educaţie şi cultură.
6. Separarea dintre biserică şi stat.
7. O relaţie de colaborare cu societatea civilă.


Alt candidat, Eduard Manole, punctează în mesajul campaniei câteva amănunte demne de luat în seamă. (vezi video mai jos)



"Suntem în 2009. Au trecut 20 de ani de la revoluţie. Cursa pentru reorganizarea lumii a început acum 20 de ani. De 10 ani se dau lupte grele pe plan internaţional între marile puteri pentru a cuceri resursele naturale şi minerale. În ultimii 10 ani şi România a fost cucerită. Aţi fost trădaţi! În acest moment, pe glob, oamenii de stat adevăraţi se ocupă de salvarea naţiunilor lor şi poziţionarea acestora ca stăpâni pe termen lung. Voi vă ocupaţi de steguleţe, balonaşe, fluturaşi şi sacoşe.

V-au tăiat craca de sub picioare şi acum vor să fiţi fericiţi cu toţii că zburaţi. Ei v-au cerut să votaţi doar chelii, hăhăieli, cearcăne pudrate... orice dar să nu vă uitaţi în jos. Aşa v-aţi pierdut ţara. Naţiunea este aproape goală. Va rămas să luptaţi pentru supravieţuire ca popor şi voi nici măcar nu realizaţi. Nu vă mai permiteţi să pierdeţi încă 5 ani. Aţi ajuns deja jos şi aveţi nevoie de mine ca preşedinte.

Eu nu m-am luptat şi nu mă lupt pentru jucării. Nu m-au interesat şi nu mă interesează funcţii. Eu sunt singurul care sunt aici doar ca să vă dau ţara înapoi."


E cu dus şi (mult) întors acest mesaj pe care Eduard Manole îl transmite. Sau sunt eu prea critică. Dar critica întotdeauna este realistă.

"De 10 ani se dau lupte grele pe plan internaţional" -> De ce doar de 10 ani? Pot fi mai mulţi, pot fi mai puţini, dar nu ni se explică. Au fost introduse rânduri pe foaie pentru a umple goluri.

"În ultimii 10 ani şi România a fost cucerită." -> Aceeaşi dilemă am. De ce doar 10? Aici pot fi mai mulţi, mult mai mulţi, căci România a fost cucerită de când era Ceauşescu la putere, primul preşedinte al ţării (la vremea respectivă numindu-se Republica Socialistă România).

"Voi vă ocupaţi de steguleţe, balonaşe, fluturaşi şi sacoşe." -> atacul acesta asupra oamenilor politici mi-a plăcut cum a sunat. În fond, cu banii folosiţi pe foile şi tonerul pentru steguleţe, ar fi putut foarte bine să editeze câteva manuale în plus pentru şcolile în care elevii dispun de un singur manual la o bancă. Cu banii de pe baloane şi sacoşe ar fi putut cumpăra mâncare pentru spitalele de nebuni. De ce spun tocmai spitalele de nebuni? Pentru că acolo un bolnav mănâncă mai prost decât un puşcăriaş. Un deţinut primeşte zilnic un meniu în valoare de 30 RON, pe când un om suferind de boli psihice primeşte un meniu (dacă-l pot numi astfel) în valoare de 3 RON. Această informaţie o am de la o asistentă ce lucrează de câţiva ani la un spital de nebuni din judeţul Dâmboviţa. Am menţionat aceste lucruri pentru că mulţi aţi fi, poate, tentaţi să credeţi că mă joc cu cifrele. Ei bine, nu mă joc. Supa de la prânz este apă fiartă cu cartofi şi ceapă. Tu ai mânca aşa ceva? Ei o mănâncă, de foame. Dar nimănui nu-i pasă.

Mai departe, citez:
"Va rămas să luptaţi pentru supravieţuire ca popor" -> Ce popor, domnule Manole? Mai suntem oare un popor? Destrămat poate. Şi de-ar fi să luptăm împreună ar însemna, în primul rând, să mergem TOŢI la vot (asta dacă am avea pe cine să votăm într-adevăr).

"Aţi ajuns deja jos şi aveţi nevoie DE MINE ca preşedinte." -> Defapt, avem nevoie de un PREŞEDINTE, în adevăratul sens. Competenţi fiind mai mulţi, dar mai competentă fiindu-le latura "degetelor de pianişti".

Multe ar mai fi de spus dar mă opresc aici. Cert este că per ansamblu mesajul domnului Eduard Manole sună mai bine decât alte mesaje de campanie promovate până acum.

Mulţi suntem capabili de cuvinte mari. Câţi oare le luăm totuşi în serios? Sau, o întrebare care ne afectează pe toţi -> Căţi oare dintre aceşti candidaţi îşi iau promisiunile în serios?

Şi pentru a încheia acest articol, să nu credeţi vreo clipă că vă cer să-mi dezvăluiţi numele celui cu care veţi vota sau că vreau a vă schimba în vreun fel anume opinia care v-aţi format-o până astăzi despre candidaţi, sau măcar o parte din ei. Decizia votului vă aparţine în totalitate. Sper doar ca viitorul preşedinte să demonstreze că a meritat să fie ales. În acelaşi timp sunt conştientă că rămân cu speranţa.

Sănătate!

17 comentarii:

cristi spunea...

interesant articolul ..ms ca ai preluat leapsa :)

GiA spunea...

sincer, eu nici nu stiu cu cine votez :-??

Monica spunea...

Sunt sigura ca o sa fiu injurata...dar asta e. Toate vin si pleaca:d
Recunosc si nu mi-e rusine sa o fac ca de unul sau doi candidati la presedentie nu am auzit..oricum de ceilalti am auzit intamplator, nu neaprat ca as sti cine sunt si ce hram poarta?!
Stiu ca Basescu a fost presedintelel tarii, aa pardon, mai este inca, si Oprescu este primarul capitalei...ar fi fost culmea sa nu stiu asta odata ce traiesc in Bucuresti!:))))
Cu cine votez? Cu nimeni, dragii mei! Niciodata nu am votat si nici nu o voi face prea curand. Mie fraza aia cu "E dreptul tau!" nu-mi trezeste niciun stimul, nicio reactie, nicio bataie de inima. Mi-e indiferenta.
De ce dracu sa folosesc eu dreptul asta al meu, cand toti isi bat joc de tara si de noi. Cand alte drpturi nu mi se dau. Cand abia traiesc. Si cand tata a muncit 40 de ani si are o pensie jegoasa???
Terminam facultatea, vrem sa muncim, cu greu gasim ceva de munca da nu ne putem plati nici chiria din salariul mizer pe care-l ni-l da STATUL cel mai adesea!
Nu sunt pesimista. Inainte ma revoltam, acum mi-e indiferent si orice ar promite toti NU CRED!!! si nici nu votez...
Terra scuza-ma nu am vrut sa-ti stric seara! Dar e super punctat articolul, desi eu nu am nicio treaba cu politica.:(
Noapte buna!

rao spunea...

@ Monica Olteanu - e adevarat ca romanul nu e un om cu inclinatii spre politica, ii vad zilnic pe aceea care spun ca nu voteaza ca sunt indiferenti si ca, asa cum ai spus si tu, "E dreptul tau!" le este lipsit de semnificatie. Intradevar este un drept, nu o obligatie, dar ce ma enerveaza la culme la astfel de oameni este faptul ca emit pretentii de la cei ce ne conduc, fie el presedinte, primar sau orice alta aratanie. Parerea mea este ca atat timp cat de doare in fund de ei sa nu vii apoi sa te plangi ca nu isi fac treaba bine sau mai stiu eu ce. Iar drepturile pe care le avem nu ne sunt luate de nimeni, noi insine renuntam la el ele pentru ca nu stim sa luptam. Tinem cu totii bine minte campania Basescu anti-coruptie inceputa acum 5 ani, iar acum la final de mandat toti il arata cu degetul ca inca mai e coruptie, dar daca stam bine sa ne gandim noi trebuia sa ducem aceasta lupta ca nu se duce Basescu la doctor in locul nostru sau nu da Basescu diplome la Spiru etc. Asadar imi mentin ideea ca daca nu votezi, ciocu mic. Daca ii mai lasam mult pe altii sa ia decizii in locul nostru nu o sa ajungem prea bine, si cred ca asta se intampla in tara noastra de 20 de ani incoace, sunt cativa cei care incearca, restul se plang si atat.

Ioana Radu spunea...

@Monica Olteanu
Nu ai de ce sa te scuzi fata de mine. Este opinia ta si indiferent daca e pozitiva, negativa sau impartiala - nu am de ce sa ma supar. Din contra, iti multumesc ca te-ai exprimat liber.

Monica spunea...

@rao. Nu ma plang in nicun fel, asta e realitatea pe care o traiesc. SI traiesc asta nu pt ca nu votez, ci pt ca asta traiesc si cei care voteaza. Da, renunt la acest drept sau, de fapt nu-l folosesc. Nu-l folosesc pentru ca oricum nu s-ar schimba nimic sub nicio forma si de asta sunt sigura. Daca acum o sa iasa altcienva presedinte si lucrurile se vor chimba in bine cat de putin, ai cuvantul meu de onoare ca-mi voi schimba atitudinea. Multumesc pentru raspuns. Aceste raspunsuri ma ajuta sa-mi dau seama ca uneori exagerez, ca da, am 21 de ani:D:d:D

Complex de Contradictii spunea...

Nu ma duc la vot.

In primul rand pentru ca trebuie sa dau bani pe tren sa pot pleca in orasul natal ca sa votez.

IN al doilea rand pentru ca n-am cu cine. Daca n-au facut in 20 de ani nimic, nu vor face in urmatorii 5. Toti sunt niste mari actori pe o scena....
Basescu nu e printre oameni, egal cu ei. Singurul merit al lui este ca a inteles cum trebuie sa se comporte cu poporul ca sa-l fraiereasca. L-ai vazut pe Basescu ranjind printre oameni ceva mai puternici intelectuali? NU!! Il vezi numai printre oameni simpli, mosi, babe, oameni de la tara, oameni care inghit tot ce primesc, adica populatia majoritara.

Singurul care pare serios e Oprescu, dar e psd-isi si asta spune tot...

Anne spunea...

eu merg la vot, dar inca nu stiu daca e o idee buna :D

rao spunea...

andrei poti vota si in bucuresti

rao spunea...

realitatea pe care o traim e suma deciziilor pe care le luam cu totii, daca ne ducem la vot si atat apoi asteptam sa ne pice pere in gura cu siguranta no sa primim nimic

Myhu spunea...

Eu, in primul rand, nu am cum sa votez, pentru ca n-am inca optispe.
Daca ar fi totusi sa votez, as inclina spre Crin:-??
Nu stiu daca e diferit de ceilalti, presupun ca nu, dar, spre deosebire de Jiji si Geoana, are un cuvant de spus:)
Dar cum ma aflu in imposibilitatea de a vota, astept alegerile de peste cinci ani!:)
E totusi urat ca nu poti sa votezi ca n-ai optispe, dar ai saptispe juma'.Ai avantul ala:d

Anonim spunea...

Crin Antonescu

Gheara spunea...

eu am sa practic "nevotamentul" in mare parte din motivul spus de tine. Eu la 18-19 ani nu cred ca o sa am o idee adevarata despre politica...

Anonim spunea...

Eu doream sa-l vad pe ecranul tembelizoarelor si pe Manole cel ce ne "da tara inapoi", desi ar trebui "s-o dea inainte".
Dumnealui nu a avut acces, nu a avut viza pentru sticla.
L-am ascultat la N24 si mi s-a parut ceva aparte fata de toti ceilalti candidati, ce au in spate masinaria numita partid.
Ce parere ai?

Ioana Radu spunea...

@andreiradu
Pentru ca imi pasa de opinia fiecarui cititor, l-am introdus si pe Eduard Manole in acest articol.

Anonim spunea...

Ei, da! Asa mai merge.
Insa eu te intrebam ce parere ai despre E. Manole. L-ai urmarit? Ai reusit sa-l vezi pe undeva?
Multumesc pentru ca ai tinut cont si de opinia mea.

Ioana Radu spunea...

@andreiradu
Nu l-am vazut decat pe net, in diverse filmari. Filmari de la Prima TV si alte posturi.
Dupa cum ai observat, nici nu fac afirmatii doar sa umplu spatiul, ci pe baza declaratiilor candidatilor. Asa mi se pare corect.

Trimiteți un comentariu