joi, 24 decembrie 2009

Info Cozonac

Voiam să ştiu povestea cozonacului. Unde a apărut prima dată şi cum era când a apărut, ce formă şi ce gust avea, dacă a fost bine primit sau dacă a durat câteva decenii până ce oamenii să adopte reţeta. În schimbul curiozităţii mele, nu am găsit decât vagi amănunte...

"Cozonacul este o prăjitură tradiţională românească şi bulgărească ("kozunak" este termenul folosit de bulgari), fiind în mod tradiţional gătită de Paşte şi Crăciun. O prăjitură asemănătoare este panettone, care în Italia este gătit de Crăciun. Diferenţa cea mai vizibilă fiind forma.

Aluatul este cam acelaşi în toată România. Ingredientele principale fiind făina, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia şi pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie şi/sau portocale.

Din punct de vedere al formei, cozonacii pot fi drepţi sau rotunzi, simpli sau împletiţi. Din punct de vedere al umpluturii, simpli sau umpluţi.

Umplutura poate conţine nucă, alune, mac, stafide, rahat, fructe zaharate (confiate), brânză dulce (aşa numita pască pregătită de obicei de Paşti), cacao, marmeladă sau combinaţii ale acestor ingrediente: nuci+mac, nuci+cacao, nuci+stafide, brânză dulce+stafide, etc.

Specifici pentru zona Moldovei sunt cozonacii rotunzi şi înalţi (numiţi babe), neumpluţi, a căror compoziţie conţine până la 20 ouă, unt, coji rase de lămâie şi/sau portocale şi esenţă de rom şi vanilie, uneori stafide."
Wikipedia


Lăsând la o parte aceste informaţii generale, am întrebat-o pe mama care este secretul unor cozonaci pufoşi ce cresc atât de mult încât depăşesc marginea tăvii. Secretul stă în două cuvinte: drojdie şi făină. Sunt două ingrediente care trebuiesc alese cu grijă. Drojdia să fie proaspătă iar făina să fie de tip 000 (zero zero zero / 3 nule).
Mai există făină de tip 550 şi 650, însă pentru cozonaci se foloseşte 000.

Făină de tip 000 de la mai mulţi producători:

TITAN

DOBROGEA

GRANIA

BOROMIR


Eu vă recomand făina Dobrogea tip 000. Cozonacii mei cresc, cresc... şi depăşesc marginea tăvilor.

Mama m-a învăţat, de altfel, că aluatul trebuie frământat cu dragoste.

Cu dragoste vă îmbrăţişez acum şi vă doresc Crăciun fericit!

6 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Foarte interesant!
La noi a fost o dragoste klingoniana , cu trosnete si lovituri de masa...pana de atat dragoste infocata , cozonacul a facut bulbucei la gura...:))))
Si au iesiiiiiiitttt.....ca la moldova!:))

Nana spunea...

Craciun fericit si tie Terra >:D< !

Ioana Radu spunea...

@Ana-Maria
A fost mai cu pasiune inseamna :D
Dar si pasiunea tot din dragoste se naste :D:D

GiA spunea...

Reţeta de Crăciun: se ia binecuvântare, se adaugă un strop de soare şi o pulbere de stele, se amestecă între ele, se mai pune puţină bunătate şi iertare de păcate, iar iubire cât cuprinde şi de la Iisus Hristos s-aveţi un Crăciun frumos! :*

Nu . spunea...

Craciun fericit Terra!

5zambete spunea...

Sarbatori fericite! http://5zambete.blogspot.com/2009/12/gand-bun.html >:D<

Trimiteți un comentariu