marți, 1 decembrie 2009

La mulţi (b)ani, România!

Ai vândut copiilor tăi speranţă după incidentul din '89. Ei au cultivat-o şi uite unde s-a ajuns.
Când românul ţi-a întins o mână pentru a-ţi cere ajutor, nu ţi-ai scos mănuşile să-i oferi un feedback pozitiv ci i-ai dat peste mână. L-ai şi umilit, dacă nu mă-nşel, numindu-l coate-goale.

Din 4 în 4 ani ne-ai dus de nas cu câte unul ce ocupa funcţia "şef de stat". Nici măcar n-am precizat "om", pentru că ei nu au fost şi nu sunt oameni ci, pe drept cuvânt, cele mai sălbatice fiare.
Te-ai gândit că avem de toate în ţara asta. Avem toate formele de relief, avem oameni de naţionalităţi diverse, avem 4 anotimpuri, avem avem avem... Dar ne lipsea naturaleţea Ecuatorului, mai precis a pădurilor ecuatoriale. Şi cum nu ne-ai putut aduce pădurile aici, ai adus animalele din ea. Ca să fim conştienţi că ai făcut acest efort, ai plasat animalele în cele mai mari puncte de interes, ca oamenii să poată interacţiona cu ele.

Ai plasat aceste fiare în parlament, acolo unde ne doare cel mai tare şi se simte până-n măduva oaselor. Altfel aceste rânduri, probabil, ar fi cunoscut dulceaţa cea mai fină.

Acum individul ce se perindă la cârma vasului tău, vas ce se scufundă din ce în ce mai repede, se bucură de un an bonus, pe lângă cei 4 de până acum, "preşedintele" (există aşa ceva la noi?) se face comod în scaun pentru alte 12 luni. Acest ritual a început cu Băsescu. Dar hai să nu vorbim de politică. În fond, tu, România, nu ai cuoscut niciodată politica ci barbarităţile şi hibernările animalelor pe care le-ai adus. Nu arunc cu noroi în tine, căci oamenii sunt cei ce au votat. Dar, draga noastră, câte măgării se fac pe baza voturilor...

Noi să fim sănătoţi.
Deşi, cu părere de rău, şi această vorbă a devenit un lux în a se adeveri. Asistentele noastre sunt proaspăt ieşite din postliceală, doctorii tratează pe fugă, alţi pacienţi aşteptând, aparatura nu e întotdeauna cea mai bună iar dacă este, atunci se plăteşte cât să te usture un an întreg.
Uite un exemplu. Endoscopia se face în toate spitalele cu acel furtun negru, care eşti chinuit să-l înghiţi şi să-l suporţi cum mişună în stomacul tău. Există o alternativă, numită "pilula video", care nu produce niciun fel de discomfort. Este doar o pastilă cu două camere ataşate, camere ce fac 4 poze pe secundă. Pilula stă în organism aproximativ 10 ore. La noi nu există preţuri accesibile când e vorba de spitale, drept pentru care pilula costă 1000 euro.

Ce să-ţi mai zic? Ce alte aspecte am omis?

Ai şi lucruri frumoase. Să nu fiu nerecunoscătoare.
Tradiţiile tale îmi plac. De ce îmi pare rău este că sunt mulţi copii de-ai tăi ce nu le apreciază, considerând că cele de peste ocean sunt mai bune. Iarba din curtea vecinului întotdeauna este mai verde, ştii cum se spune. Ai "Dragobetele", dar ei vor "Valentine's Day". Ai "Ziua Femeii" (percepută, de unii, ca fiind "Ziua Mamei") care sper să nu fie înlocuită de "Father's Day".
Am luat, de altfel, şi "Halloween"-ul lor. Sper să nu luăm şi "Ziua Recunoştinţei" (Thanksgiving); deşi sună bine, la noi s-ar transforma într-o ocazie profitabilă pentru negustori.
Mai ales, sper ca ziua ta să nu se mute de pe 1 Decembrie pe 4 Iulie.

Ce să zic, bine că americanii sărbătoresc Crăciunul şi respectă toate obiceiurile legate de acesta, începând de la împodobirea bradului... Şi pentru că tot am adus vorba de bradul de Crăciun, pentru necunoscători, acest obicei a pornit din Europa.
Istoria lui o voi publica în zilele ce urmează.

În final, dragă Românie, îţi doresc un sincer LA MULŢI (B)ANI!
Am precizat "sincer", pentru că ai nevoie de o sponsorizare uriaşă pentru a te ridica din noroiul în care te-ai adâncit. Şi mai ai nevoie de ceva... să renunţi la obrazul ce pare a fi din şorici.



12 comentarii:

Anonim spunea...

foarte bine scris!tine-o tot asa!

Monica spunea...

F dragur:)

Butterfly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Butterfly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Adevar graiesti :) . Cred ca am putea transforma asta intr-o leapsa .. as putea , murdar , sa spun - proftabila.
:) Te salut.

Marius Ola spunea...

Mi-a plăcut finalul. E apoteotic... "să renunţi la obrazul care pare a fi şorici". Totuşi, stă şi în puterea noastră să modificăm un pic din genetica obrazului ţărişoarei:)

Butterfly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Terra spunea...

@Andrea
Să mă acuzi pe nedrept de ceva ce nu făcusem, nu a fost cel mai frumos lucru. Ţi-am răspuns într-o manieră frumoasă, apoi te-ai întors şi mi-ai scris "TE ASIGUR CĂ NU ERA ACOLO". O dată am trecut cu vederea, a doua oară nu.
:)
Şi, un sfat care o să-ţi prindă bine, renunţă la a mai scrie cu "k" şi "tz" ("dragutz", "dak", "ink", "nik").

Adrian Barbat spunea...

E o scrisorica mai mult adresata celor care au fraiele Romaniei, ea saraca nu poate decat sa ne ofere ce e natural, pentru restul noi suntem artizanii.
Suntem atat de multi frustrati de atat de multe nedreptati incat nu mai inteleg de ce nu ne putem uni si sa facem intr-un final ceva.
Dar speram, ca doar speranta moare ultima.

Butterfly spunea...

fata draga chiar nu te`am acuzat de nimic.asa cum tu mi`ai rasp intr`o "maniera frumoasa",exact acelasi lucru am facut si eu.mersi de sfat,dar nu era necesar.eu iti voi lasa acolo bannerul,oricum nu`mi afecteaza viata cu absolut nimic :)) o seara buna !:*

Myhu spunea...

Foarte pe sleau spus:))

Cristina spunea...

Imaginea face cat 1000 de cuvinte!

Trimiteți un comentariu