joi, 4 martie 2010

Care este cea mai potrivită vârstă pentru educaţia sexuală?

Eram pe un site de jocuri ( kongregate.com ) în momentul în care unul dintre tipii de pe serverul din România a pus o întrebare:
"Pot începe educaţia sexuală cu fiica mea de 14 ani?"


Au fost răspunsuri pro şi răspunsuri contra. Au urmat argumente mai mult sau mai puţin plauzibile.
Dacă îmi aduc bine aminte, 14 ani este vârsta la care copiii încep să fie informaţi la şcoală despre viaţa sexuală.
Pentru unii părinţi acest subiect este mult amânat. Alţii nu-l abordează deloc, sărind peste această etapă de informare. E drept că multe dintre răspunsuri, acum, sunt la o distanţă de un clik, însă anumite aspecte trebuiesc totuşi explicate pe-ndelete.

Voi ce părere aveţi despre acest subiect? Este vârsta de 14 ani potrivită pentru începerea educaţiei sexuale? Încercaţi să aduceţi şi argumente.

16 comentarii:

Sfantu` Simon spunea...

Aoleu, daca il lasi sa-si ia informatiile de la "un click distanta" o faci pe risc maxim, cine stie ce dracu gaseste si apoi vei avea mari surprize, ca parinte ai ocupatia sa te ocupi de toate aspectele educatiei copilului tau, indiferent cat de incomod va fi (pentru amandoi). Intre 14-16 mi se pare ca e cea mai potrivita varsta, copilul e inca receptiv, dar nu trebuie amanat nici prea mult, dup`aia sa nu fie prea tarziu.

Sfantu` Simon spunea...

*ai obligatia sa te ocupi; nu ocupatia. :) Acu vazui si eu ce bazaconii am scris

Ioana Radu spunea...

@Sfantu' Simon
E drept ca informatiile de pe net nu sunt intotdeauna cele mai bune raspunsuri pe care le cauta copiii. Este important ca acestia sa isi formeze o parere clara si, asemeni dumneavoastra, sunt de parere ca este un risc destul de mare a lasa copilul sa-si ia singur informatiile navigand cine stie pe ce pagini, mai ales in acest domeniu.

Castiel spunea...

..boooo eu nu imi aduc aminte sa imi fi zis cine stie ce.....numa chestii de genu: "ai grija ce faci; vezi ce a patit ala?; vezi ce face aia... ? iti place...??"".. doar din astea!!!..
Nici nu cred ca am nevoie de mai mult...
pentu fete.. o fi altceva... dar de un lucru sunt sigur.. ca daca nu esti in stare.. mai bine o lasi sa invete la scoala!!

Cristina spunea...

Da 14 ani e o varsta destul de potrivita, pentru a incepe sa i se explice anumite lucruri despre viata sexuala. Daca nu ii sunt explicate la timp, raspunsurile le va cauta singur. Curiozitatea nu ii va da pace, isi va intreba colegii si anturajul poate avea o influenta nefasta asupra sa. Parintii nu trebuie sa se simta depasiti de acest subiect, sa fie constienti de evolutia generatiilor de astazi, de sistemul in care traim.

Alin spunea...

Eu nu am primit niciun sfat de la parinti in legatura cu viata sexuala.Poate erau de moda veche dar cine stie...mi au spus sa nu te prind ca vii cu una gravida la noi la usa..:)))Daca o sa am copii o sa incerc sa le explic cat pot eu mai bine despre sex si 14 ani mi se pare o varsta potrivita.

Anonim spunea...

Ioana , ca parinte , asa cum scrie si Sfantu' Simion , esto OBLIGAT sa te ocupi de educatia sexuala a copilului tau , face parte din educatia pe care i-o dai....Si cred ca 14 ani este deja o varsta inaintata pentru adolescentii din ziua de azi pentru a incepe educatia sexuala....Pe vremea adolescentei mele aceasta se incepea in clasa a Viii-a , in conditiile in care erau fete carora le venea ciclul menstrual la 9 ani si din lipsa de educatie si pudoare a mamelor lor , bietele fete aflau ce se petrece cu ele de la prieteni si colegi.
Imi amintesc de o astfel de colega de scoala , intr- a V-a i s-a intamplat "minunea" si neinformata fiind a crezut ca are o rana si si-a pus spirt medicinal pe vata si si-a ars pielea de pe pubis si labii....cumplit!
Revenind la educatia sexuala si lasand la o parte ceea ce copiii invata pe afara de la prietenii lor sau de la cei mai mari ca ei si "binevoitori"...cred ca parintele are un rol decisiv , daca vrea si nu are o educatie religioasa extrema(nu fac o referire anume si nu am nimic cu religia)si o pudoare dusa la maxim....El este cel ce poate discuta deschis cu copilul sau , il poate sfatui....DAR pentru asta trebuie sa ii fie prieten copilului si apoi parinte...cu cat esti mai intelegator si mai apropiat de propriul copil , cu atat aceste praguri vor fi trecute mai usor.
Pfuaiii....as umple pagini pe tema asta.... :D
Da , 14 ani este o varsta foarte buna de discutie despre sex....chiar mai devreme , pentru cei deschisi la minte!
Bun subiect de discutie , Ioana! :)

Mircea Banu spunea...

Ăsta nu e unu din lucrurile alea unde poţi să laşi copilul "să se dea cu capul de perete ca să înţeleagă că doare" pentru că nu se poate. Am impresia că educaţia sexuală este percepută ca fiind cea care prezintă doar aspectele negative a ceea ce presupune o activitate sexuală şi niciodată părţile pozitive. Eu cred că educaţia sexuală a copiulului tre să înceapă de când el devine curios. Din câte ţin eu minte, eu am început să devin curios pe la câţiva ani, nu la 14 ani şi cred ca e valabil cam pentru toată lumea. Consider că ăla e cel mai oportun moment pentru a începe. Cât despre metoda de abordare nu ştiu ce să zic dar în nici un caz porcării delea cu "barza". Evident că nu îi pun nici filme porno. Dar oricum... ceva cât mai apropiat de realitate, adaptat pentru mintea unui copil de vârsta respectivă.

Antiignorantu spunea...

depinde si de persoana .... oricum peste varsta de 10 ani ....

Anonim spunea...

e clar ca e buna varsta si poate acu cativa ani n-as fi fost de acord cu ea,da in ziua de azi cred ca e perfecta pentru ca nu e nici mic sa nu inteleaga si e tocmai bine tinand cont de cat de vreme isi incep copii din ziua de azi viata sexuala si habar nau cu ce se mananca toata treaba!macar daca se apuca sa stie de ce dracu se apuca si sa nu se ajunga la alte alea(copii nedoriti,avorturi,boli)!

Dan Ciulea spunea...

sincer cred ca trebuie sa se inceapa mult mai devreme, dar putin cate putin, sa nu ajunga copilul sa se faca rosu tot cand aude de san ... sincer educatia sexuala la romani lipseste cu desavarsire.
Nepotu' de 5 ani, stie ca fratele lui a iesit din burta lu mamica ... nu ca e adus de barza ... acesta e inceputul educatiei sexuale.

Anticalofilul spunea...

subscriu la ce a zis Dan, devreme dar u tot deoadata

Spirocheta spunea...

Zic si eu ca depinde de copil si de viteza cu care se maturizeaza fizic si psihic.

Alina spunea...

la 14 ani? ce sa zic .. in vremurile astea cei de 14 ani ("cele" mai ales) isi incep viata sexuala fara sa aiba habar ce si cum. deci da, clar, trebuie sa isi inceapa educatia sexuala

Lulu spunea...

Aoleu, dar la 14 ani e tarziu; risti ca ei sa stie deja practic ce le povestesti tu:)Serios, cred ca pe la maxim 11-12 ani trebuie sa stie si copilul clar care e treaba!Ca altfel se apuca si experimenteaza singur.

Alina spunea...

@Lulu: nu e neapara adevarat. multi dintre ei isi incep viata sexuala devreme dar nu au habar de boli, infectii, alte riscuri ..

Trimiteți un comentariu