marți, 9 martie 2010

Comunismul.

Patru ani de zile am mâncat istoria pe pâine. Liceul - "ştiinţe sociale" - profil bazat pe istorie, logică, psihologie, sociologie şi filosofie. Prima ne interesează acum. Istoria. Din patru ani, comunismul a mâncat unul. Un manual doldora de teorie despre comunism. Totuşi nimic concret, nimic din ceea ce ar fi trebuit să ştim noi, copiii care astăzi ne bucurăm de libertate.

Poate ar trebui să pun problema altfel: Chiar este o diferenţă de libertate între România de atunci şi România de acum? Categoric da! Spun asta cu riscul de a fi judecată. Da, există diferenţe între ţărişoara noastră din perioada comunistă şi cea de acum, anul 2010.

Unii dintre noi văd lucrurile cu alţi ochi. Ei văd în comunism locuri de muncă pentru toţi, hrană pentru toţi (deşi era pe cartelă, important era că fiecare avea ce pune pe masă)...
Eu ce văd în comunism? Şi de ce pun problema asta? De ce părerea mea?
Dacă voiaţi o idee generalizată acum eraţi cu nasul în manuale sau cu văslele pe valurile învolburate ale internetului.

Eu ce văd în comunism?
Îl văd pe vecinul care era cel mai bun camarad al tatălui meu. Vecinul care lipea urechea de perete să audă pe ce post era radio-ul în casa noastră. Vecinul care sifona cea mai mică mişcare. Vecinul-informator.
Pe vremea comunismului existau dosare.
Ascultai Radio Europa Liberă? Aveai curajul ăsta?

Tot în comunism văd "Realismul Socialist", curent apărut în literatură. Toţi scriitorii români trebuiau a ridica în slăvi conducătorul ţării şi sistemul politic. Cine refuza acest lucru trebuia să fi avut curaj aşa cum a avut săracul Lucian Blaga. Profesor universitar fiind, a fost înlăturat de la catedră şi trimis la închisoare pentru reticenţa sa faţă de sistemul politic. A fost chinuit crunt. Faţa sa a fost desfigurată în închisoare de către oamenii legii, dat fiind cu obrajii de calorifer ca pe o răzătoare. Ieşit de la închisoare, acesta s-a hrănit cu resturile de la cantina studenţilor. Din profesor universitar a ajuns să fie om la mila altora.
Lucian Blaga este unul dintre românii propuşi pentru Premiul Nobel. E crunt ce făcea ţara pe atunci cu oamenii mari. Crunt! Neiertător! Mişelesc!

Alte amănunte pe care bătrânii le aprobă... Fiecare român ce reuşea să scape de pe teritoriul acestei ţări pe la graniţa cu Iugoslavia - era "returnat" pentru un sac de sare. Atât valora pe atunci viaţa unui om. Se ştie că Iugoslavia nu deţinea prea multă sare, aşa că ai noştri conducători făceau afaceri pe capetele amărâţilor.
Nu vreau să intru prea mult în detalii, multe şi usturătoare fiind.
Cei pasionaţi de subiect pot căuta cărţi pe această temă în librării, biblioteci sau torrente (pentru cei mai comozi).

Nu spun că actualii conducători sunt mai presus însă mai crunt decât timpul comunismului nu cred că are să fie altul vreodată.

©Terra Radu

UPDATE:
Mulţumim Cameliei pentru următoarea recomandare. Sper să aveţi răbdarea şi tăria necesare vizualizării celor patru părţi.











12 comentarii:

kamy spunea...

pff daca ne gandim la toti oamenii mari care au suferit crunt in acele inchisori...doar ca nu erau pe val...mi-e si groaza...am avut de pregatit o lectie la un cerc...despre literatura inchisorilor comuniste...cum sufereau si la ce chinuri erau supusi cei care erau incarcerati...nu-ti vine sa crezi ca poate exista atata cruzime pentru semenii tai...este pe youtube un documentar micut...(facut de straini...ca romanii dorm)...despre anumite detalii...se numeste BEYOND TORTURE -The gulag of Pitesti ROMANIA...care vrea,poate vedea un adevar crunt despre care nu vorbea nimeni la vremea aceea...

Lucian spunea...

a fost o perioada care nu trebuie uitata! trebuie amintita si putin mai detaliata in cartile de istorie pentru ca romania sa nu mai sufere ink odata... dar mai presus de toate trebuie date pe fata toate crimele comise in acea perioada neagra!!! trebuie aratat lumii ce a insemnat perioada comunista pentru a nu mai avea nimeni curajul sau mai bine zis tupeul sa zica "vai ce bine era in acea perioada"

Grim spunea...

Eu cred ca e greşit pusă problema. E vorba că fiecare perioadă are caracteristicile ei. E corect că azi nu mai e cum a fost pe timpul comunismului. Dar la fel de corect e că nici pe timpul comunismului nu era ca în evul mediu. Problema e că nenorociţii care au fost în spatele comunismului sunt şi astăzi în actualele structuri ale statului la fel de adânc înfipţi. Deci am scăpat de ideologie, dar de oamenii nu. ei s-au adaptat la noile condiţii de ordine mondială de după '89. Noi nu suntem liberi. Nu am fost nici atunci, nu suntem nici acum. Liber eşti când nu te mai raportezi în nici un fel la societate şi la invenţiile ei menite să te îngrădească

Anonim spunea...

Credeti ca acum suntem mai liberi?considerati ca cei care gandesc mai "altfel" acum asa cum erau Lucian Blaga, Mircea Vulcanescu sunt mai liberi?
Daca atunci totul era cu forta, batai, acum totul e la nivel psihologic.
Se joaca cu mintile noastre cam aceleasi "foste structuri".
E bine ca incepem sa ne dam seama de ce se intampla.Toate astea le gasim numai in carti si vorbind cu oamenii.

LiaLia spunea...

Incitant, dureros, tabu subiect ai abordat ... Eu mă bucur foarte tare că un om tânăr ca tine, care nu a trăit atunci își dorește să știe, să afle, să se informeze. Nu trebuie să găsim mereu scuza trecutului comunist, nici nu trebuie să rămânem încrâncenați în trecutul comunist, dar sub nicio formă nu trebuie să uităm acest trecut. Din păcate, au dreptate Grim și Dragoș, noi nu am reușit să ieșim decât teoretic din comunism, ne conduc tot EI, personaje care ar trebui să zacă în pușcării la ora asta. În același timp, ca să parafrazez o chestie care mi-a rămas înfiptă în creier de la orele de istorie ("am schimbat jugul de lemn otoman cu jgul de fier austro-ungar"), noi am schimbat jugul comunist cu cel capitalist. Îți recomand o carte pe subiectul cel din urmă, "Utimii eretici ai imperiului" de Vasile Ernu. Foarte fain abordate niște teme foarte controversate și despre care toată lumea vorbește "cu mănuși".
P.S. Ai o leapșă cu introspecții la mine, când ai timp și chef :)

Doppelgänger spunea...

Adevarul e ca fiecare perioada are partile ei bune si rele, nici Romania din ziua de azi si nici Romania de acum 20-40 de ani nu face exceptie. Partea proasta e ca toata lumea, cand face comparatii intre Romania de acum si Romania de atunci, ia in calcul ori alba, ori neagra. Una din ele, dar niciodata ambele deodata.

Da, din punctul de vedere enuntat de tine era foarte urat in Romania pe vremea comunismului, dar pe de alta parte (dupa cum ne zic si bunicii) erau locuri de munca pentru toti, etc. Nu iau apararea comunismul, fiindca pana la urma sunt de-acord cu domnul Dragos-Andrei Preutescu, dar sa nu uitam ca nu e totul chiar atat de simplu.

Comunismul (fie conceptul, fie perioada) nu e atat de simplu incat sa-l iei, sa te uiti la el si apoi sa-l judeci "da a fost groaznic" sau "a fost excelent", la fel si perioada '89-'10, e mult mai complicat de-atat. Si sa nu uitam ca si comunismul romanesc se imparte intre cel al lui Gheorghiu-Dej si al lui Ceausescu. Pe vremea lui Gheorghiu-Dej erau mult mai emfatizate toate chestiile astea cu proletcultismul si Securitatea si spionii ei. Cu toate acestea, odata cu Ceausescu, Romania a inceput sa se mai deschida. Poate ati observat, formatii de genul Savoy, Mondial, Rosu si Negru, Iris si chiar Phoenix (pana la un moment dat) nu ridicau in slavi partidul dar tot erau lasati sa cante si sa umple sali intregi (vorbesc de aceste formatii, deoarece cantau muzica "occidentala"). Nu statea nimeni pe roze, dar nici lagar de concentrare national nu era. Vreti state cu adevarat totalitare si incredibil de groaznice? Incercati-l pe Pol Pot cu a sa Cambodgia, el nu-i omora doar pe cei care se opuneau guvernului, ci chiar si pe cei care purtau ochelari doar fiindca pareau intelectuali.

Nu te contrazic in nici un fel, fiindca sunt constient ca esti mai cultivata in domeniul asta decat mine, ci vin doar cu o completare compusa din propriile pareri.

Concluzia este ca da, a fost naspa pe vremea comunismului (inglobandu-i si pe Dej si pe Ceausescu), dar a fost si bine. Da, e mult mai bine acum decat pe vremea comunismului din anumite puncte de vedere, dar e si mult mai naspa din alte puncte de vedere. Fiecare perioada istorica e asa, fara exceptii. Sunt bune si rele. Si daca tot le judecam mai bine luam totul in calcul, nu doar ce ne ajuta punctul de vedere preconceput (fie ca-i pro sau contra).

Parerea mea. (Care sper sa fie respectata la fel de mult precum le respect si eu pe ale altora.)


Hands-up for the post. Loved it.

Doppelgänger spunea...

P.S. Si da, clar e o diferenta intre comunismul lui Dej (perioada la care am inteles ca se refera documentarul) si comunismul lui Ceausescu (pe care o stie toata lumea). Daca e sa vorbim doar de comunismul lui Dej, sunt de-acord, a fost groaznic.

Anticalofilul spunea...

ce mi-e si cu comunismul asta....
maualele care ajung in scoli acum sunt ale celor care au pupat inainte de '89

d-ra Terra Radu spunea...

@Doppelgänger
Imi place punctul de vedere al dumneavoastra si apreciez foarte mult sustinerea lui cu argumente.
Intr-adevar fiecare perioada isi are plusurile si minusurile ei. Cred ca cel mai tare ducem dorul locurilor de munca pe care astazi cu patalamaua la gat le cautam ca bezmeticii... si ori gasim greu ori nu gasim.

Complex de Contradictii spunea...

Iti recomand "Memorialul Dureri- O istorie care nu se invata la scoala". E un documentar facut de TVR, in care se prezinta atrocitatile facute de comunisti si lupta partizanilor impotriva sistemului politic.

d-ra Terra Radu spunea...

@Anticalofilul
Aplici o judecata nesustinuta. De fapt adevaratul motiv pentru care manualele din scoli si licee nu sunt doldora de adevaruri usturatoare este pentru ca se aplica cenzura si, mai ales, se evita violenta. Tine cont de faptul ca majoritatea elevilor implinesc 18 ani abia in ultimul an de liceu. De acolo lucrurile au dreptul sa ia o intorsatura urata.

kamy spunea...

da....si memorialul durerii e f interesant...si cuvantul lui petre tutea...dupa atat chin inca vorbeste frumos si ar face multe pentru tara asta...

Trimiteți un comentariu