duminică, 7 martie 2010

Iaurturile - cum le alegem?

Foarte mulţi dintre dumneavoastră fac greşeli majore atunci când aleg un iaurt, atunci când îl consumă şi, mai ales, atunci când îşi dau cu părerea despre grăsimile conţinute.

Nu am să vă încarc cu prea multe informaţii ci am să vă spun doar ceea ce trebuie să ştiţi neapărat!

Cum alegem un iaurt?
Doamnele şi domnişoarele obişnuiesc să aleagă în funcţie de numărul grăsimilor şi pun mereu mâna pe iaurturile inscripţionate "0% grăsime". Ca un produs să ajungă să nu conţină grăsime, el trece printr-o serie de procedee, timp în care iaurtul îşi mai pierde din proprietăţi. Decât să alegeţi "0% grăsime" mai bine optaţi pentru un iaurt obişnuit sau unul cu grăsime mai puţină.

Iaurt cu fructe sau fără fructe?
Iaurturile care conţin fructe îşi pierd o mare parte din proprietăţi, motiv pentru care nutriţioniştii recomandă să cumpărăm numai iaurturi simple (care nu conţin fructe) sau cu musli. Dar ce facem în cazul acelor persoane care nu suportă iaurturile simple? Pentru ei specialiştii recomandă adăugarea de fructe proaspete sau uscate (după preferinţe). Da, este un efort în plus faptul că trebuie să cumpăraţi fructele separat şi să le adăugaţi peste iaurt însă, dacă ne gândim, este mai bine pentru sănătatea noastră - iaurtul îşi păstrează toate proprietăţile benefice organismului.

Contează producătorul?
Firma producătoare contează mai puţin. Ceea ce trebuie să aveţi în vedere este ştampila de pe ambalajul produsului (iar aceasta este valabilă pentru toate lactatele).
Cele mai sigure produse sunt acelea care au inscripţionată o ştampilă ovală. Încercaţi să le ocoliţi pe cele cu ştampila rotundă.

Importanţa acestei ştampile este faptul că ea este dovada calităţii superioare.
Ştampila ovală semnifică faptul că produsul respectiv se ridică la standardele europene şi poate fi comercializat şi în afara graniţei României iar ştampila rotundă reprezintă interzicerea comercializării produsului pe piaţa din afară (din cauză că nu corespunde din punct de vedere al calităţii). Aşadar alegeţi întotdeauna produsele cu ştampila ovală!

Câteva imagini cu ştampila ovală:


Ştampilele diferă în funcţie de producător. Important este ca acestea să fie ovale.

©Terra Radu

4 comentarii:

Castiel spunea...

Aaaaaaaaaaa ..mai cumperi si iaurt..... Te duci acasa la bunica la tara... si dai atacu' la borcanu cu lapte acru.. si gata!! nu te mai preocupi.. nici de producator nici de stampila ovala :) :) :)

Ioana Radu spunea...

@Black Angel
Mai am o singura bunica si sta la oras.

Boogie Man spunea...

Black Angel, da pentru ca la tara e facut natural, dar in comert lucrurile stau diferit

Castiel spunea...

@Boogie Man deci tot la tara e mai bine!! :) :)

Trimiteți un comentariu