vineri, 26 martie 2010

Ora Pământului

Mâine, 27 martie 2010, la ora 20:30 este ora Pământului.
Anul trecut am avut o scuză, m-am uitat la meciul România-Serbia (şi mai bine stingeam lumina)... Anul acesta nu mai există scuze.
Reţineţi că la această oră nu doar populaţia de pe teritoriul României stinge lumina ci populaţia de pe întreaga planetă.

Mişcarea a început în 2007.
Sydney, capitala statului Noua Galie de Sud (din Australia), în colaborare cu Fundaţia "World Wildlife", a luat atitudine în faţa schimbării climatice prin stingerea luminii timp de o oră.
2,2 milioane de oameni din populaţia oraşului Sydney au stins lumina în 2007.

Un an mai târziu (în 2008) - "Earth Hour" (Ora Pământului) a adus împreună 35 de ţări.
Numărul celor ce au participat la mişcare a crescut de la 2,2 milioane (din 2007) la 50 milioane (2008).

În 2009 "Earth Hour" a devenit o mişcare globală la care au participat peste un miliard de oameni.

Vă las în compania unui video care sper că vă va convinge să luaţi parte la "Earth Hour" şi în acest an! Nu uitaţi că schimbarea climei (care s-a făcut simţită tot mai mult în ultima vreme prin iarna grea şi lungă pe care am avut-o) nu ţine de o singură ţară ci de întreaga planetă.



14 comentarii:

Anonim spunea...

Fac asta de 4 ani, deja nu mai am nevoie de reminder :)

Anticalofilul spunea...

sunt curios cati or sa inchida electrocasnicele

Unknown spunea...

Acum un an a venit mama la mine şi mi-a stins lumina şi eu am exclamat, am vociferat, am dat bătut de picior, m-am rostogolit de supărare... am dat cu pumnii în masă, am plâns în pumn.
Degeaba.

Anul ăsta, îi sting eu ei lumina!

Ioana Radu spunea...

@Dan Chichernea
Sunteţi un exemplu bun de urmat.

@Anticalofilul
Conformează-te tu, apoi convinge-i şi pe ceilalţi. Nu invers!

@Keltoighost
Hehe, îmi place atitudinea din acest an :D... e o schimbare benefică. După cum spuneam, anul trecut nici eu n-am stins lumina dar în acest an nici nu o să stau pe gânduri.
Cel mai rău îmi pare de cei pe care îi alimentez cu net, căci switch-ul e la mine în casă >:) ...adio net pentru o oră. Hehe, ceva gen "I have the switch, I make the rules!" :))

Unknown spunea...

Untill they switch you:))

Ioana Radu spunea...

@Keltoighost
Pe mine nu mă afectează cu nimic. Nu e firma mea de net, eu doar sunt client vechi şi de când a schimbat cablul cu fibră optică, a decis să mute switch-ul la mine. Deci n-am nicio treabă cu restul. Doar să nu mă supere că-i las fără net >:)

Mutullica spunea...

am incercat si eu anul trecut, eram cu niste prieteni acasa, dar n'am reusit mai mult de'o jumatate de ora:">.era si un film la tv pe care voiam sa'l vedem.

phidas spunea...

Si UltraBun sprijina Ora Pamantului 2010. :)

Grim spunea...

Mie.. mi se pare o tâmpenie şi o ipocrizie. Cică hai să stingem lumina O oră, O DATĂ pe an. Nu contează că înainte şi după ora asta îşi vede fiecare de viaţa lui obişnuită în care prin absolut toate acţiunile sale dăunează într-un fel sau altul Pământului. E ca şi cum ţi-ai trage-o cu una ani la rând fără protecţie... da zici: "Dragă, în seara asta o să folosim prezervativ"
Ia, îmi sare cineva în cap?

Ioana Radu spunea...

@Grim
Toate au un început. Poate că şi personajele de care vorbeşti tu (ficţional) se protejează o dată pe an... apoi de două ori pe an... de trei, de patru... E drept că ne mişcăm cam greu cu evoluţia în ceea ce priveşte tema ocrotirii Pământului dar e mai bine mai greu decât deloc.
Te îmbrăţişez.

kamy spunea...

e buna initiativa...pacat ca romanii nu sunt uniti sa faca toti ceva...dar unul cate unul tot se aduna cativa care sunt in stare sa renunte la ale lor ptr Pamant...!
La mai multi!

Camelia Bucur spunea...

hmmm....la 20.30 nu sunt acasa, deci lumina mea e stinsa.logic. asta inseamna ca particip, sau nu?:D

Cristiana spunea...

si eu particip de 3 ani. sting lumina si scot din priza cam tot ce pot. in seara asta impreuna cu cativa prieteni ne vom aduna sa jucam ceva la lumina lumanarii. un scrabble sau ceva similar. ne-am propus sa rezistam mai mult de o ora. nu stiu cat de tare ne vom incurca la joc sau cat de mult vom rade, va anunt :)

in alta ordine de idei, anul asta am dezgropat un raport al UE pentru ca am vrut sa stiu exact ce consum de energie exista in europa si din ce surse se obtine. as vrea sa impart cu voi 2 lucruri care imi par relevante discutiei: cererea de energie electrica pentru locuinte va creste cu 34% pana in 2030 (in mare datorita electrocasnicelor) si inca suntem departe de a baza mult pe surse de energie curata. din pacate.
evenimente de genul ora pamantului sunt foarte bune pentru a comunica astfel de lucruri si pentru a-i face pe oameni sa constientizeze ca toti avem o amprenta de carbon, mai mare sau mai mica.

d-ra Terra Radu spunea...

@Cristiana
Foarte bune informaţiile aduse de tine. Şi chiar dacă este doar o oră pe an, faptul că participă atâta lume, face această mişcare să fie simţită de către Pământ.

Trimiteți un comentariu