sâmbătă, 10 aprilie 2010

Reţeta de weekend: Orez cu legume la cuptor

Încerc adesea reţete de pe diferite bloguri şi m-am gândit ca pe cele mai bune dintre ele să le împărtăşesc şi cu voi.
Reţeta de astăzi o am de la Ancuţa.

Ingrediente:
o cană orez
un ardei gras
o ceapă (preferabil roşie, este mai gustoasă)
2 morcovi
2 cuburi legume sau 2 linguriţe vegeta
piper

Preparare:
Se taie ceapa, ardeiul gras şi morcovii rondele. Se călesc într-o tigaie de teflon (preferabil ar fi să nu puneţi ulei, fiind mai sănătos fără).
După ce se călesc puţin, se adaugă orezul şi se lasă la foc mic 5 minute. Se ia apoi de pe foc şi se adaugă piper.

Separat se fierb 3 căni şi jumătate de apă în care adăugaţi cele 2 cuburi de legume/2 linguriţe de vegeta.
De preferat este să măsuraţi apa cu aceeaşi cană cu care aţi măsurat orezul.

Amestecul de legume se pune într-un vas termorezistent (vas de ceramică sau de yena) şi deasupra se adaugă apa clocotită.

Se dă la cuptor la foc măricel până este absorbită apa în totalitate.
Eu am servit acest orez cu salată verde dar nu este obligatorie.


Pont: În loc de orez alb am optat pentru orez prefiert. Acesta se găseşte în comerţ şi preţul diferă cu 1-2 lei de cel al orezului alb.
"Orezul prefiert este un orez integral fiert în aburi şi uscat înainte de procesare. Procesul împinge vitaminele şi mineralele în centrul grăunţei, astfel că sunt reţinute în cantitate mai mare decât în orezul alb simplu. Culoarea acestui tip de orez e mai gălbuie (semi-brună) decât cea a orezului alb şi durează un pic mai mult ca să fie gătit."
("Orez şi alte boabe", editura Reader's Digest, pag. 12)

13 comentarii:

Unknown spunea...

Ce s-o fi întâmplat oare cu bucată de carne la proţap?
:))
Btw, am pus şi eu acolo că mi ruşine să ies la cafea cu tine.

Ioana Radu spunea...

@Keltoighost
Eu nu prea consum carne. Am fost vegetariana un an de zile. Doar de putina vreme am reintrodus carnea in alimentatie... si o consum doar o data pe luna si atunci gratar si musai de pui :))

Unknown spunea...

Măi, ştiu cum e... am ţinut o dietă draconică, din motive medicale, toată vara trecută...

Cealaltă Ancuţă spunea...

Voi incerca si eu acest orez prefiert.
Ma bucur ca ti-a placut, daca vrei iti dau un si un pont despre cum sa faci vegeta de casa, ca sa nu mai folosesti cuburi. De fapt cred ca o sa fac zilele astea si voi pune pe blog.
Sa-ti fie de bine!

Castiel spunea...

..nici nu iti inchipui ce am mancat eu azi la pranz!! :D :D .. orez cu legume... si cu pui!!! la cuptor!!

Ioana Radu spunea...

@Black Angel
Suntem oarecum telepatici in ceea ce priveste preferintele gastronomice de azi :D

kamy spunea...

o Doamne...mor de foame daca-mi dai asa ceva:)))
la mine carnea e baza...pot sa mananc si doi crenvursti toata ziua ...ca-s carne :)) da poti da-mi dai toata ziua orez ca-l mananc incontinuu si degeaba :))
eu nu fac din mancat o arta...daca nu as fi asa slaba si nu as lesina daca nu mananc....n-as mai manca :D
fa o reteta cu muulta carne :X iammi
oricum...arata bine ce ai facut tu acolo,arata si mai bine daca avea niste carnita :D

GiA spunea...

Yummy. Arata bine.

Tina spunea...

Orezul din fotografie il folosesc si eu si intr-adevar este mult mai bun isi mentine mult mai bine forma bobului in mancare fata de cel obisnuit.

Anonim spunea...

Bun,bun....iamiii...Io am folosit basmati,o data...tare bun iasa...e d-ala de il fierbi la punga...Reteta ta mi-a facut foame!

Ioana Radu spunea...

@Kamy
Nu prea ma impac eu cu carnea. Mananc o data pe luna.

adizzy spunea...

iam iam ce bine arata :) de luni am un nou proiect/plan/tel(sper sa ma tin de el) asa ca reteta asta e perfecta :* merci

d-ra Terra Radu spunea...

@Adizzy
La cate retete am de la tine, macar una sa pot oferi si eu :D
Oricum, planuiesc sa mai adaug.

Trimiteți un comentariu