vineri, 22 octombrie 2010

Cea mai grea iarnă din ultimii 1000 de ani?

            Conform Institutului de Meteorologie din Polonia, aşa s-ar zice, anume că iarna dintre anii 2010 şi 2011 va fi mai geroasă decât în ultimii 1000 de ani.
Aici ridic nişte semne de întrebare.
            Prima dată când am auzit ştirea, m-a luat un fior rece pe şira spinării.
Conform ziarului Gândul, aceasta este "Ştirea care a isterizat mass-media fără a se preciza însă prea multe amănunte."

            A doua oară când am auzit ştirea, am devenit suspicioasă. Motivul este următorul: V-aţi întrebat vreodată dacă acum o mie de ani oamenii dispuneau de termometre ori alte instrumente cu care puteau măsura temperatura?

            Gândindu-mă că nu am de unde să ştiu cum se numea instrumentul de măsurare al temperaturii în anul 1000 d.Hr., am început să fac cercetări asupra unităţilor de măsură ale temperaturii. Astfel am aflat următoarele:
- măsurarea temperaturii pe scara Rømer a început în anul 1701
- măsurarea în grade Fahrenheit a început din anul 1724
- măsurarea pe scara Réaumur a început în 1730
- măsurarea pe scara Delisle a început în anul 1732
- măsurarea în Centigrade a început din anul 1742 (iar din 1954 şi-a schimbat denumirea în "Celsius")
- măsurarea în grade Rankine a început din anul 1859
- măsurarea pe scara Kelvin a început în sec. al XIX-lea

Din toate acestea rezultă că 1701 a fost cel mai depărtat an, informaţie care mă nemulţumeşte.

            Am început apoi să caut date despre instrumentele de măsură ale temperaturii (informaţia care ne interesează cel mai mult este anul apariţiei).
            În anul 2007 Sonia Gaiţă a realizat primul documentar în limba română care acoperă pe larg temele temperatură (riguros vorbind - temperatură termodinamică) şi termometrie (adică măsurarea temperaturii). În acest documentar am descoperit că "Prima încercare de a defini starea temperaturii a provenit de la un grup de savanţi italieni care lucrau împreună în jurul anului 1600. Medicul Santorio (1561-1636), care făcea parte din acest grup, a publicat în anul 1612 prima descriere care se cunoaşte a unui instrument conceput pentru măsurarea temperaturii (în lucrarea sa - Comentarii despre Galien)."
            Prin urmare nu se cunosc instrumentele de măsură ale temperaturii dinainte de anul 1612. În concluzie îmi manifest nedumerirea sub forma unei întrebări:
Pe baza căror rapoarte de măsurare ale temperaturii a lansat Institutului de Meteorologie din Polonia informaţia care spunea că iarna din acest an va fi cea mai grea din ultimii 1000 de ani?

            Voi cataloga informaţia transmisă de Institutului de Meteorologie din Polonia ca fiind eronată. Nu au date nici măcar despre temperaturile de acum 500 de ani (având în vedere că primul instrument de măsură al temperaturii a apărut în anul 1612), mai ales date de acum 1000 de ani.

10 comentarii:

Alin spunea...

V a prins Terra cu minciuna...Eu am scos degetul pe geam si e clar iarna asta o sa fie cea mai friguroasa din ultimii 3000 de ani.:))

Anonim spunea...

Eu mai aveam dubi cu privire la prognoza meteo din aceasta iarna si gandindu-ma la faptul ca au anuntat deasemenea si ca vara aceasta va fi cea mai calduroasa si nu a fost chia asa...

Anonim spunea...

Eu am ajuns la o concluzie (fara suparare): tu ai prea mult timp liber.. :)
Afro

Ioana Radu spunea...

@Afro
Scriu o data la cateva zile si nu-mi ia mai mult de cateva minute.
De ce spui ca am prea mult timp liber?

Sfantu` Simon spunea...

@Terra: faza cu "ai prea mult timp liber" cred că era un apropo` la faptul că ai stat să aduni toate informațiile, lucru demn de aplaudat de altfel ... un articol bun nu înseamnă doar ceva care să-ți atragă ochiul de cititor, articolele bune sunt tocmai alea documentate la sânge, calitativ vorbind sunt de apreciat mai mult.
Si acum că mi-am făcut datoria de pupi`n ... hîcâm, dă-mi voie să apreciez sarcasmul cu care e scrisă postarea. Si cine dracu e mai în măsură să aprecieze sarcasmul dacă nu eu ... miezu` din Fanta.

Anonim spunea...

Spun asta pentru ca eu unul, nu m-as fi apucat sa despic firul in 7 pentru o amarata de stire, care cu siguranta se va dovedi o minciuna. Legat de TV, nu tot ce zboara se mananca.

Ioana Radu spunea...

@Sfantu` Simon
Motivatia e cheia. Am fost foarte suparata pe polonezi :))

@Afro
Mi-a facut placere sa demonstrez ca Institutul de Meteorologie din Polonia a intrat in noroi pana la genunchi. De romani se scrie des de rau, ia sa scriem noi si despre altii :D

Valo spunea...

De caţiva ani deja avem numai "cele mai calduroase veri şi mai friguroase ierni" de la ultima glaciaţiune. Totuşi sunt de înţeles şi cei care produc aceste ştiri. Mai dau populaţiei un subiect de rumegat şi presei o pâine şi astfel mai uităm de criză & co.

Anonim spunea...

Probabil ca se poate masura si altfel temperatura.. Zic eu!

Ioana Radu spunea...

@Anonim
In ce baza faci aceasta afirmatie?
Crezi ca mi-am pierdut timp sa cercetez subiectul ca sa vii tu sa-mi spui "probabil"? :)

Trimiteți un comentariu