duminică, 30 ianuarie 2011

Facebook: între mit şi realitate.

Facebook este:
a) site de socializare
b) colecţie de indivizi necunoscuţi
c) site pentru jocuri şi disperarea prietenilor cu 326452346523 request-uri

Facebook, după cum bine se ştie (oare?!?!), este un site de socializare. Repet. Facebook este un site de SOCIALIZARE.
Am observat mania spre care tind unii useri, anume colecţionează indivizi în lista de "friends" precum colecţionează americanii cartonaşele cu jucători de Baseball. Se creează confuzia că numărul de prieteni de pe Facebook este direct proporţional cu popularitatea în mediul online. Fals. Fals! FALS! Sunt două atribute diferite. Primul, numărul prietenilor, creşte de obicei destul de repede atunci când ai albume cu fotografii sau cu diverse imagini interesante de pe net (de obicei imagini cu mesaje sau poze care "surprind" prostia umană - unde spaţiul mioritic excelează) pentru că oamenii vor să le aprecieze (să le Like-uiască). Nu mi se pare ceva anormal. Până aici totul e ok. Până aici. Există cealaltă categorie de oameni, cei care te adaugă în lista de prieteni doar ca să... ca să... De ce naiba?


Sunt oamenii aceia tăcuţi, oameni care par că nu există. Din momentul în care i-ai acceptat în lista de friends, nu ai mai auzit nimic de ei! Nu salută nici măcar o dată la 6 luni, nu dau niciodată Like la ceva, la nimeni... Repet una dintre ideile menţionate la început: Facebook este un site de socializare. Unde e socializarea aici?

În jocuri? :)
Alt punct care "îmi place".
Ieri am postat pe wall mesajul următor:
"Am să vă şterg din listă pe toţi cei care îmi veţi mai trimite invitaţii la jocuri. Deja am obosit să tot ignor request-urile. NU VOI FACE NICIO EXCEPŢIE. V-am rugat şi frumos să nu-mi mai trimiteţi invitaţii şi am constatat cu regret că nu prea ţineţi cont de vorba bună.
Îmi cer scuze dacă vă ofensez cu acest status dar M-AŢI DISPERAT cu jocurile.
Cu sinceritate,
Ioana."



Admit că faptul datorită căruia mi-am făcut contul de Facebook s-a întâmplat pentru că voiam să mă joc. Eram foarte prinsă de jocuri într-un anumit timp. Îmi culegeam legumele de la fermă cu stricteţe şi calculam timpul în care trebuie să ajung acasă înainte de a se usca recolta. Aveam animale, aveam livezi, eram un adevărat fermier. Dar, deşi eram foarte concentrată pe jocuri, nu-mi disperam puţinii prieteni din listă cu request-uri. Îmi vedeam liniştită de ferma mea. Dacă aveam nevoie de ceva, postam pe wall-ul meu. Mulţi dintre cei pe care îi am în lista de prieteni (în prezent) îmi trimit diverse chestii de la jocuri care nu doar că nu mă interesează ci mă deranjează de-a dreptul. După un timp am restricţionat postarea pe wall-ul meu însă lucrurile nu s-au oprit aici. Notificările există. Din 20 de notificări aproximativ jumătate sunt pentru jocuri. Anunţul pe care l-am postat ieri a fost real. În cele 24 de ore de la postarea lui, am şters peste 150 de indivizi din listă. NU mă interesează că unele aplicaţii trimit request-uri automate. NU mă interesează că pot bloca aplicaţiile (sunt sute, chiar n-am de gând să stau în fiecare zi să tot blochez aplicaţii). Pur şi simplu nu-mi plac request-urile. Nu mă puteţi obliga să le accept aşa cum nu mă puteţi obliga să vă păstrez în listă. Sunteţi liberi să vă supăraţi pe mine. You can not imagine the immensity of the fuck I do not give!

Vă promit (şi sunt parolistă) că pe viitor voi mai şterge mulţi dintre cei care îmi sunteţi prieteni pe Facebook. Nu îmi place ideea că mă ţineţi în lista voastră doar de umplutură (aici mă adresez doar persoanelor în cauză). Îmi va face o deosebită plăcere să vă "unfriend"-uiesc.

De altfel, sper ca toate friend request-urile ce vor urma să fie însoţite de un scurt mesaj. Un enunţ mic de forma "Salut, îţi citesc blogul.", "Bună, urâto, suntem la aceeaşi facultate.", "Hey, sunt X, ne-am cunoscut acum câteva săptămâni la aniversarea lui Y.", "Te consider naşpa dar vreau să te am în listă pentru că am auzit că publici ocazional ştiri pe wall." etc. Totul până la mesaje de forma "Ţi-am dat add ca să fim vecini în Farmville." :)).

.

12 comentarii:

corcodusa spunea...

:))) te inteleg, am aceeasi problema, nu suport pe cei care vor sa-mi fie prieteni pe facebook dar nu i-am cunoscut niciodata sau ma streseaza cu zece mii de notificari, cereri si tampenii legate de jocurile lor...sunt pur si simplu obositori si chiar nu pricep asta.

Afro spunea...

"You can not imagine the immensity of the fuck I do not give!" ASTA E GENIAL!!! :D

Anonim spunea...

Hei , sa nu ma stergi :)))e grav daca ma stergi , o sa te terorizez toata viata daca ma stergi din lista /:)))glumesc desigur, poop , imi esti tare draga si iti citesc si blogul si facebookul.

Anonim spunea...

Inflexiunile aporetice si meditative ale celor necuvantatori in mediul real si tare galagiosi online: FACEBOOK!

Ma-nclin.

Alin spunea...

7 zile fac acelasi lucru de 6 ani
Din 5 tovarasi, 4-mi sunt dusmani
Chiar shi cu ei de 3 lucruri tin cont:
2 platane si un microfon

Viorel spunea...

Raspunsul poate fi cat se poate de subiectiv, in functie de persoana ar putea fi nici o varianta, combinatii de cate doua, toate trei sau niciuna din cele de mai sus. In cazul tau probabil tu ai in minte a) dar in realitate primesti mai mult b) si c)... Poate cateodata e si din cauza ca ce semeni aduni sau daca te bagi in troc porcii te mananca. Eh, eh, eh? :)

Ioana Radu spunea...

@Viorel
Pe unii dintre ei i-am acceptat in lista de prieteni in ideea ca poate sunt oameni care imi citesc blogul ori pentru ca suntem din orase apropiate, ceea ce in mod normal ar trebui sa favorizeze socializarea. Dar m-am inselat, recunosc (cu alte cuvinte... iti dau dreptate).
Faptul ca am inceput deja sa sterg din lista este dovada clara ca am de gand sa rezolv problemele mentionate.

Razvan spunea...

Asta e un MANIFEST :).

Dianna spunea...

îmi cer mii de scuze că nu te-am adăugat până acum, te-am mai citit din când în când de pe blogul Cameliei, dar abia acum m-am uitat la secţiunea de linkexchange şi am văzut că nu te-am băgat. Sorry!

mihaela spunea...

Eu am blocat jocurile de tot pe contul de Facebook, nu mai primesc niciun mesaj legat de jocuri. Ca si la tine toata lumea trimitea invitatii, asa ca le-am blocat, muuuuult mai bine acum.

Gabi spunea...

adevar graiesti.

Cristina spunea...

Sincer nu am cont pe facebook si nici nu am simtit nevoia sa imi fac.

Trimiteți un comentariu