duminică, 6 septembrie 2009

How to be a good one.

"Gândeşte pozitiv!" - De câte ori ai spus asta cuiva? De atâtea ori încât nici nu-ţi mai aduci aminte. Dar uiţi să-ţi pui o întrebare: Cum e când auzi tu aceste cuvinte?
Îţi spun, nu dai doi bani pe ele, indiferent din partea cui vin. Şi atunci, ce-i de făcut?

Ascultă. Ascultă-ţi prietenul. Iar la final, înaintea oricăror cuvinte pe care ai vrea să i le înşiri, dă-i o îmbrăţişare. Face cât o mie de cuvinte şi, deşi pare un gest slab, simţi umărul pe care te poţi sprijini, e palpabil, e acolo, iar asta slăbeşte orice deziluzie. Slăbeşte doar, n-o face însă să şi dispară. Apoi cuvintele vor umple golurile.

Şi ce cuvinte oferi ca să nu dai cu bâta-n baltă? Gândeşte-te pentru câteva clipe ce ai vrea tu să auzi dacă ai fi în locul lui, în locul camaradului tău.

Eventual poţi face ceva spontan. Nu-l/n-o întreba dacă vrea, răspunsul sigur va fi negativ. În fond, nici nu ştie ce vrea. Ia-ţi prietenul de mână şi îndrumă-l către ceea ce l-ar face să nu mimeze un zâmbet ci să-ţi mulţumească sincer.

Pe scurt: Nu face pe psihologul! Mai bine joacă-te de-a "mă pun în locul tău". Deşi, clar, n-o să simţi ce simte persoana în cauză, măcar o să găseşti soluţii mai bune. În fond, asta căutai. Dacă nu, atunci nu eşti prietenul de care are nevoie, eşti doar umbra care repetă mecanic "Ştiu cum e!" (deşi nu ştii).



imagine: DeviantART

6 comentarii:

CORA spunea...

Empatia da mereu roade! Din nefericire, insa, nu toti stim sa fim empatici! Pentru ca nu toti suntem altruisti. Dar e de datoria noastra sa incercam!
O duminica linistita iti doresc!

Di spunea...

cand suntem suparati sau dezamagiti, cuvintele nu ne incalzesc...ca gen "o sa fie bine".... sunt de umplutura.... pe mine parca ma supara si mai tare!ma enerveaza sa aud asta, cand stiu ca in curand nu va fi prea bine... Ai dreptate, o imbratisare, afectiune... fac mai mult decat toate cuvintele....

Razvan. spunea...

nu exista cuvinte care sa te faca sa te simti mai bine, nu cuvintele in sine... exista, insa, puterea discursului, felul in care rostesti "niste" cuvinte (chiar si "stiu cum e" sau "o sa fie bine"). nu sunt banale, sunt doar prost folosite.

imbratisarea... intr-adevar te linisteste dar... cati mai "apeleaza" la ea?

Ioana Radu spunea...

@Razvan
Asta incerc sa fac. Sa bag imbratisarea in capul acelora care o vad doar ca pe o banalitate.

GiA spunea...

intradevar, imbratisarea face mai mult decat niste cuvinte, dar si cuvintele au rolul lor, mai ales cand sunt spuse din suflet.

Andr. spunea...

"Stiu cum e!".Ce cunoscute imi par cuvintele astea...

Trimiteți un comentariu