luni, 5 aprilie 2010

"Cum să nu dai chix ca femeie" de Carmen Rico-Godoy

Despre autoare
Carmen Rico-Godoy a fost o scriitoare şi jurnalistă de origine spaniolă.
S-a născut la Paris, loc în care mama ei a fost exilată după Războiul Civil. Tatăl său, socialist şi republican, a fost închis 5 ani. După ieşirea din închisoare, familia s-a reunit la Madrid.
Carmen Rico-Godoy a plecat apoi în Statele Unite pentru a studia Ştiinţele Politice la Universitatea Georgetown din Washington D.C., iar mai apoi a plecat la Paris unde şi-a obţinut masterul în Relaţii Internaţionale şi a început să publice pentru prima dată în presa franceză.
Odată terminate studiile, a plecat în Argentina unde a lucrat ca asistentă medicală, fotograf, profesoară, traducătoare şi interpretă.
Câţiva ani mai târziu se mută definitiv în Spania, loc în care îşi continuă activitatea de jurnalistă.

Despre romanul "Cum să nu dai chix ca femeie"
Acesta a fost primul său roman cu care a avut un succes neimaginat. S-au vândut peste un milion de exemplare în primul an de la apariţie şi încă se vinde, având în vedere că acum două săptămâni am dezbrăcat librăria de 3 exemplare... unul cumpărat de prietena mea, Lili, iar doua cumpărate de mine (unul vi-l ofer cadou ).

Protagonista romanului se numeşte Carmen, asemeni autoarei, şi este o jurnalistă apreciată care ncepe să-şi dea seama că anumite aspecte ale vieţii sale de femeie truditoare sunt foarte diferite de cele ale bărbaţilor. Şi aceasta numai pentru că este femeie. Soţul său, Antonio, o iubeşte, dar îi impune să intre în rolul tradiţional al femeii supuse. Nici la serviciu nu este tratată de la egal la egal de către colegii săi, care par a-i fi superiori doar pentru că sunt bărbaţi.

Tema romanului este foarte actuală: poţi să fii soţie devotată, grijulie şi tandră, fără să te anulezi ca profesionistă în meseria ta? Poţi să fii o mamă dedicată trup şi suflet copiilor tăi fără să renunţi la alte vise şi proiecte? Poţi să le ţii piept colegilor de serviciu fără să te simţi frustrată de succesul lor? Se simte singură o femeie căsătorită? Poţi, într-adevăr, trăind într-o lume a bărbaţilor, să nu dai chix ca femeie?

Citate din carte:
pag. 30
"Dar nu trebuie să aştepţi niciodată nimic de la un bărbat! Doar veşti proaste.
Întotdeauna fac invers decât te aştepţi! Dacă ai nevoie de afecţiune, te înjură! Dacă ceea ce doreşti este fermitate, sunt mieluşei! Uneori ceri un cuvânt de îmbărbătare. O mână întinsă. Ei obişnuiesc să îţi răspundă cu un şut în fund. De ce procedează astfel, încă nu ştiu."
pag. 55
"Odată cu frunzele cad şi iluziile şi visele şi speranţele că se poate schimba ceva în tine sau în ceilalţi."
pag. 66
"Bancomatul, nu veţi fi surprinşi când vă voi spune, îmi înapoia cu insistenţă cardul. Documentul dumneavoastră are un defect, scria pe ecran.
MĂ-TA ARE UN DEFECT! Îmi dai banii sau te fac pire cu o piatră de pavaj?"
pag. 158
"Ajunge că trebuie să îi suporţi pe bărbaţi la slujbă, în pat şi pe stradă. Dar ca ginecologul, persoana căreia trebuie să i te confesezi până în cele mai intime şi mai teribile detalii, să fie tot un bărbat este pur masochism."
pag. 159
"Ar trebui să îi dau două palme şi un genunchi în testicule. Nu îmi imaginez cum pot să existe bărbaţi care vor să fie femei, care umblă dintr-o sală de operaţie într-alta pentru a se feminiza! Ce prost făcută e fiinţa omenească în general, fir-ar a naibii."

Pe scurt, "Cum să nu dai chix ca femeie" este o naraţiune antrenantă şi plină de umor despre viaţa de zi cu zi a femeii, nevoită să fie simultan deşteaptă ca un geniu, eficientă ca o maşină şi seducătoare ca un fotomodel.

Informaţii generale:
Titlu: "Cum să nu dai chix ca femeie"
Autor: Carmen Rico-Godoy
Format: 20x13 cm
Nr. pagini: 192
Editura Pandora M, Târgovişte, 2005 ("Pandora M" face parte din grupul editorial TREI).





CONCURS
Pentru a câştiga un exemplar din romanul prezentat, trebuie să faci un singur lucru:
Scrie pe blogul tău un articol cu tema "Ce este femeia?". Articolul trebuie să aibă minim 10 rânduri, maxim 25.
NU impun link către acest blog pentru că nu este un concurs prin care să-mi fac publicitate. Cine vrea să ofere link, o poate face. Cine nu, nu. Acesta este un amănunt care rămâne la alegerea dumneavoastră.

Data limită de participare: duminică, 18 aprilie 2010 (asta înseamnă că aveţi două săptămâni la dispoziţie).
Desemnarea câştigătorilor se va face prin intermediul unui sondaj la care vor putea participa toţi vizitatorii acestui blog.

ATENŢIE! Blogurile participante trebuie să aibă cel puţin două luni.
După publicarea articolului cu care veţi participa, vă rog frumos să-mi lăsaţi un link către el.

UPDATE 18 aprilie: clik aici pentru a vedea textele participante.

UPDATE 25 aprilie: clik aici pentru a vedea câştigătorii.
.

31 comentarii:

Unknown spunea...

Vai, ce tentată sunt să aberez pe tema asta :D

Unknown spunea...

Sună bine, bine de tot, tema ...

Ioana Radu spunea...

@Keltoighost
Am încercat să aleg o temă cât mai uşoară pentru concurs. În plus, în jurul acestei teme se învârte şi cartea.

Anonim spunea...

Interesant , Ioana! :)

Raka spunea...

Nu ti se pare ca-i si un pic propaganda de misandrie si feminism pe fata, daca e sa judeci dupa citatele prezentate?

Sincer, nu pot sa cred ca viziunea generala a unei femei moderne - asa cum reiese din fragmentele de mai sus - este una de gen "barbatul e un rahat uniform distribuit pe planeta, care nu face altceva decat sa provoace si sa propage suferinta pe toate caile pentru femei" ...

Radem, glumim, da' mie, cel putin, mi se pare ciudat cu umbre de sinistru...

Ioana Radu spunea...

@Raka
Este feminism, nu contest. Când am cumpărat cartea nu mi-a povestit nimeni ce şi cum stă treaba cu ea, după titlu mă gândeam că găsesc ceva ponturi de "cum să dreg situaţiile" ("cum să nu dau chix"). Acum, că am citit-o, trebuia să o arunc într-un colţ şi să aştept să se pună praful pe ea? Nu. E plină de umor cartea. Merictă citită chiar şi de bărbaţi.

Bia'a spunea...

Am si eu cartea,am citit-o si sincer mi-a placut.Intr-adevar feminista,dar si amuzanta. :D

Unknown spunea...

Nu e o temă chiar atât de simplă, Terra... :D
Orice temă frumoasă, e frumoasă dacă e dificilă.

LiaLia spunea...

Draga mea, eu nu am fost niciodată o feministă, dar am privit întotdeauna viaţa, relaţiile, oamenii, situaţiile cu umor. Se pune şi link-ul cu un text pentru femei, scris pe 8 martie? :) http://liarebelyell.blogspot.com/2010/03/fiti-femei-in-fiecare-zi.html Te pupez!

Ioana Radu spunea...

@LiaLia
Trebuie un text special pentru concursul acesta, despre ceea ce înseamnă femeia în sine. Am citit articolul tău şi se îndreaptă mai mult către sfaturi despre cum trebuie să fie o femeie şi îndemnuri.

Anonim spunea...

Si eu sunt o feminista inraita, pe aceasta tema am scris si eu un articol numit, "Femei din Romania, rasculati-va". Felicitari pentru ideea de provocare la acest concurs. Abia astept sa citesc articolele.Sau...cine stie, chiar o sa particip.( Mama Dreacu)

Omuldelamunte spunea...

Să descrii o femeie în 20 de rânduri este ca şi cum ai citi doar prefaţa. Iţi trebuie emisiuni întregi şi mi se şopteşte în cască, de către inginerul de sunet,că timpul a expirat. Postul "Ada de Mess" de pe blogul meu ar putea intra în concurs?

Ioana Radu spunea...

@Omuldelamunte
Eu vreau ceva scurt şi la obiect, generalizări piperate doar puţin cu amănunte, unul-două. Şi ştiu că este dificil a descrie ce este femeia în maxim 20 de rânduri dar gândeşte-te că se va desemna câştigătorul prin sondaj după ce toate textele participante vor fi publicate pe blogul meu. Dacă vor fi 20 de participanţi (cum au fost la ultimul concurs), va fi cam dificil ca fiecare persoană ce votează să fie nevoită să citească 20 de texte (mai ales dacă acestea sunt şi lungi). Eu am gândit practic pentru că vreau să încurajez votarea.

Omuldelamunte spunea...

Am numărat. Am 27 de rânduri. Am văzut eu bine! Ce să fac, mai tai 10 cm!
Încerc să scriu ceva care să se potrivească cerinţelor, deşi, eu dac-aş fi în juriu, aş citi trei rânduri.Îmi place, parcurg tot textul. Nu-mi place,îl sar şi arunc cu pop-corn pe jos!

Monique spunea...

http://moniquephotography.blogspot.com/2010/04/begonia-albastra.html

Omuldelamunte spunea...

Uimit, am constatat că nici nu s-au uscat bine pixelii de pe recenta mea postare care vizează concursul şi deja ai avut o reacţie de apreciere pentru care îţi mulţumesc pe umilul meu blog, suindu-te modest,după posibilităţi, în blogroll-ul meu. Te ameninţ că te voi citi postare de postare.

Ioana Radu spunea...

@Monique
Mulţumesc pentru participare.

@Omuldelamunte
Te-am răsplătit cu reciprocitate în privinţa "globroll"-ului şi mărturisesc că mi-a făcut plăcere.
P.S.: foarte zglobie a fost urarea despre Page Rank :D:D

Anonim spunea...

http://dapreutescu.blogspot.com/2010/04/ce-este-femeia.html

Sper ca am reusit sa definesc o mica parte din femeie.

Mihaela ( Catwoman) spunea...

Interesant concursul propus de tine!
Iata contributia mea: http://oleacademov.blogspot.com/2010/04/ce-este-femeia.html

Ema spunea...

http://artadeafacenimic.blogspot.com

Alina spunea...

Am citit si eu romanul acum ceva timp si mi s-a parut interesant. Raspunsul intrebarii din titlu il gasim chiar in ultimele cuvinte. Pentru a nu da chix ca femeie intr-o lume a barbatilor cel mai bine e sa fii barbat. Asta mi s-a parut amuzant, dar logic, luand in considerare toate peripetiile ei. Intr-o maniera mai putin dramatica, eu spun ca pentru a nu da chix ca femeie e esential sa fii femeie. Nu ai cum sa gresesti aici. Mi-ar fi placut sa particip si eu la concurs, nu pentru premiu(deja am un volum), ci pentru tema, insa mai astept sa mai cresc. Poate altadata!

Ioana Radu spunea...

@Alinutza
In primul rand ma bucur ca mai exista prin apropiere persoane care au descoperit romanul. Si eu l-am gasit interesant, motiv pentru care m-am gandit sa dau cadou un exemplar.
In al doilea rand, exista o sansa pentru fiecare. Vor mai fi concursuri pe acest blog si nu toate se invart in jurul acelorasi reguli. Au fost si concursuri cu inscriere printr-un cuvant si castigatorul s-a aflat prin tragere la sorti. Au fost si concursuri de creatie iar castigatorii au fost recompensati cu 4 bestseller-uri. Concursurile sunt de toate pentru toti, unii dintre castigatori nici nu detin blog. Acestia au castigat pe baza unor compuneri pe o anumita tema. In concluzie, te astept la concursurile viitoare.
Te imbratisez si iti doresc o seara cat mai frumoasa si, cine stie, poate o sa ne intalnim intr-o zi, avand in vedere ca esti din Targoviste.

Unknown spunea...

Mă tot gândesc dacă să mă bag sau nu. :))

Ioana Radu spunea...

@Keltoighost
Mai este o saptamana, cred ca suficient timp incat sa te hotarasti. Oricum se cer 10-20 de randuri, deci nu necesita prea mult timp :D

Unknown spunea...

Şi dacă le depăşesc, dai cu parul?

Ioana Radu spunea...

@Keltoighost
Au mai fost şi alte persoane care au depăşit. Asta înseamnă descalificare pentru nerespectarea regulilor. Nu pot, acum, să schimb regula rândurilor, pentru că au fost deja participanţi care s-au conformat şi nu ar fi corect faţă de ei.

Unknown spunea...

Ok, Uite, mi-am strâns jucăriile, că tot mi-ai limitat terenul la maxim 20 rânduri. Puteam să mai fac o şmecherie, să îmi schimb skinul la blog, să pun din ăla pe "bandă lată".
:))

Cu toate astea, uite ce a ieşit:
http://iulia-diana-mihai.blogspot.com/2010/04/ce-e-femeia.html

denisia spunea...

Indrazneata idee.Nu sunt prea curajoasa si nu particip decat citind.

Ioana Radu spunea...

@Denisia
Daca nu acum, poate la viitoarele concursuri te vei afla printre participanti :D

Isa spunea...

Hallo, uite, am incercat si eu desi..nu prea mi-a iesit.In fine:D.
http://zachaotickid.blogspot.com/2010/04/ce-e-femeiaconcurs.html
O zi buna iti doresc:).

Rhearay spunea...

http://rhearay.blogspot.com/2010/04/ce-este-femeia.html

Trimiteți un comentariu