marți, 14 decembrie 2010

Facebook? You lost me!

Dacă în urmă cu 3 săptămâni scriam articolul Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea Facebook?, astăzi vin cu o replică sub formă de "Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă Facebook şi-ar schimba profilul?"

Adevărata problemă nu este că l-au schimbat ci faptul că nu se poate reveni la profilul vechi (versiunea anterioară). Da, pe mine mă afectează. Numiţi-mă superficială pentru simplul (oare?) fapt că mă deranjează noul Facebook d.p.d.v. estetic. Pur şi simplu nu se pliază pe preferinţele mele, ceea ce mă va face să-mi micşorez activitatea considerabil. Dacă până ieri foloseam Facebook la capacitate aproape maximă, astăzi lucrurile se întorc la 180 grade (adică îl voi folosi într-un procent destul de mic).

Am căutat pe forumuri, am căutat pe grupuri... dar cel mai clar răspuns l-am primit de la însuşi Facebook: "Once you switch to the new version of your profile, you cannot return to the previous version."

Cât de redus să fii să limitezi opţiunile utilizatorilor? Ce se întâmplă cu regula "clientul meu = stăpânul meu"?

Problema nu este doar la nivel estetic (era acceptabil dacă era doar atât). Mă deranjează statusul care nu mai apare sus ci se pierde printre postările de pe wall. Dacă plec 2 săptămâni şi scriu asta la status iar în cursul unei săptămâni 20 de prieteni îmi postează diferite chestii pe profil... nu mai ştie nici naiba că eu nu sunt acasă şi nu pot oferi feedback. M-am gândit la varianta de ascundere a postărilor prietenilor dar, culmea, aceasta este una dintre opţiunile care au dispărut odată cu profilul (versiunea anterioară a facebook-ului). Setarea actuală îmi permite să elimin definitiv postările prietenilor, spre deosebire de setarea veche care ne permitea să ascundem postările prietenilor doar de ceilalţi utilizatori (adică rămâneau vizibile pentru deţinătorul contului).

Multe minusuri are noul profil...

Alt aspect care mă enervează la culme este că nu pot ascunde lista de prieteni de pe profil. Este întotdeauna vizibilă. Vechiul profil îmi oferea această opţiune. Noul profil e mai redus!
Altceva... mi-au mutat trimiterea mesajelor în partea opusă a paginii.
Şi nu sunt deloc mulţumită de lipsa altor opţiuni (de exemplu nu pot da hide fotografiilor în care sunt tag-uită).
What the heck?

Sper să fie o strategie de marketing (aşa cum s-a speculat în presă că ar fi cea de la ciocolata ROM). Dar tare am eu impresia că rămân cu speratul.
Cert este că voi folosi mai rar Facebook-ul. Mai rar, mai exact, este echivalentul lui "foarte rar".

.

21 comentarii:

Smiley_tgv spunea...

Terra draga, chestia aia cu clientul nostru, stapanul nostru a disparut imediat ce ai bifat casuta cu "I agree" sau s-a transformat in "clientul nostru, sclavul nostru".
Fie ca iti place sau nu, ei fac ce vor cu informatiile si datele tale pentru ca tu le-ai dat acordul. De acord cu tine, noul profil sucks big time!Ar trebui sa se fi facut o chestie ceva, sa-ti poti alege daca il pastrezi sau nu; mie mi-e teama ca in curand noul profil va fi obligatoriu. De obicei experimentez mai tot ce e nou, insa la profilul asta nu stiu cum de m-am abtinut; probabil pentru ca eu abia ma descurc cu profilul vechi :P

Anonim spunea...

Imi place in primul rand poza cea noua , te recunosc mai bine:), apoi nu prea stiu eu ce i cu facebookul asta, am cont , ca toata lumea dar atat.
Batranetea, ce sa i faci..:P

Ioana Radu spunea...

@Smiley_tgv
Nu am dat "I agree". Am dat doar clik să încerc noul profil şi nu a mai fost vreun alt "next stept" care să mă întrebe dacă-l păstrez sau nu. A fost păcăleală :(

Ioana Radu spunea...

@Darias
Îţi mulţumesc :D
Băscuţa din poză nu-i a mea dar intenţionez să-mi procur una.

Smiley_tgv spunea...

eu ziceam de I Agree-ul de la inceput, de atunci cand ne-am facut cont. pe acolo pe undeva prin termeni si conditii cred ca scrie "vei fi sclavul nostru si vom face ce vrem cu datele tale" in termeni mai subtili :P

Ioana Radu spunea...

@Smiley_tgv
Ah, procesez mai greu :D

Alin spunea...

Nu lasi tu facebook ul asa usor.:D

adizzy spunea...

nici eu nu eram incantata de noul profil, dar cu timpu m-am obisnuit, as asunde si eu pozele alea in care sunt taguita, mai ales birthday calendar ala inutil

Ioana Radu spunea...

@pariuri2009 (Florin)
Într-adevăr, deocamdată nu-l las. Dar îl "răresc".

Anonim spunea...

Salut, daca ai hainute, incaltaminte sau accesorii, purtate putin sau deloc , in stare buna, pe care doresti sa le vinzi celor care nu au foarte multi bani , te rog sa postezi un anunt pe http://hainuteieftinute.blogspot.com si anuntul tau va aparea in curand pe blog.
Apoi te voi contacta eu

Andera Y spunea...

S-a schimbat profilul de facebook? :)) Cam atat de mult il folosesc eu... Nu ma atrage de nicio culoare.

Unknown spunea...

nici mie nu imi place asta nou.mi se pare mai sec

Anonim spunea...

Detest noul profil :| e asta de groaznic :(

Veronika spunea...

Noul profil intradevar este groaznic nu se incadreaza nici in preferintele mele :|

Margeluta spunea...

Eu m-am obisnuit cu noul facebook.Si la fotografiile in care m-au taguit altii, eu dau pur si simplu untag!

Florin spunea...

"Alt aspect care mă enervează la culme este că nu pot ascunde lista de prieteni de pe profil. Este întotdeauna vizibilă. Vechiul profil îmi oferea această opţiune. Noul profil e mai redus! "

Choose Your Privacy Settings/Connecting on Facebook/View Settings/See your friend list/check Only Me. That's it

On topic: Nici eu nu sunt de accord cu noul profil și pentru faptul că nu mai pot reveni la cel vechi..

Ioana Radu spunea...

@Florin
Îţi mulţumesc!
Am găsit, de asemenea, şi setarea pentru a ascunde fotografiile în care am fost taguită.
:D

Veverita spunea...

am ramas la vechiul profil..stiam cu o zi inainte cum va arata noul profil,mi-a trimis cineva lu link.si pe mine ma deranjeaza noul profil la prieteni,e aiurit rau de tot

Gabi. spunea...

eu m-am obisnuit cu noul profil :)) si pana la urma, facebook e facebook <3

Ionut spunea...

Salut.
Cum pot sa accesez toate "legaturile" de pe profilul nou?
Multumesc anticipat!

Ioana Radu spunea...

@Ionut
Home. Apoi vezi ca in partea din stanga ai o serie de link-uri. Dupa ultimul scrie "More" (dai clik pe el). Cauti in toata lista aia "Links". Si cam asta-i tot :D.

Trimiteți un comentariu